Brown nechce postupný rozpočtový strop. Zaveďme ho hned, říká

Brown nechce postupný rozpočtový strop. Zaveďme ho hned, říká

Formule 1 i nadále diskutuje o změnách, které vstoupí v platnost v roce 2021. Kromě technických změn se čekají radikální úpravy také v komerční stránce formule 1.

Formule 1 chce změnit rozdělování příjmů a zavést rozpočtový strop, který by měl snížit náklady týmů. Liberty věří, že to povede k menším rozdílům mezi týmy.

Původně se předpokládalo, že rozpočtový strop bude zaveden v roce 2021. K tomu sice zřejmě dojde, ale klouzavým způsobem. V roce 2021 bude rozpočtový strop ve výši 200 milionů dolarů, o rok později to bude 175 milionů a teprve v roce 2023 bude dosažen cíl 150 milionů.

McLaren by se raději vrátil k původní myšlence. „Myslím, že to bude pro celý sport velmi zdravé a fanouškům se dostane mnohem lepší show,“ řekl Brown, kterého cituje F1i. 

„Přál bych si, aby se v roce 2021 okamžitě zavedl plný rozpočtový strop a ne postupná cesta v letech 2021 až 2023. Myslím si, že čím dříve sport resetujeme, tím lépe.“

Brownův nápad však jen těžko projde u velkých týmů. Rozpočtový strop sice nemá sekundárně definovat maximální počet zaměstnanců (o tom se také v minulosti diskutovalo), ale je zřejmé, že povede k restrukturalizaci velkých týmů. A ty na to chtějí mít dostatek času. 

Podle Browna by však okamžité zavedení zlepšilo situaci ve sportu. „Myslím, že nejen McLaren, ale i další týmy budou konkurenceschopnější. Asi bychom všichni souhlasili, pokud bychom přijeli do Abú Dhabí a bylo tam osm, deset jezdců, kteří by se přidali k těm dvěma, u kterých dnes odhadujeme, že mohou vyhrát. Byla by to lepší show a zdravější pro sport, naše partnery a televize. Myslím, že bychom na tom vydělali všichni.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud