Britská policie má informace, že protestující chtějí narušit závod F1 | Foto: Getty Images /  Charles Coates

Foto: Getty Images / Charles Coates

Britská policie má informace, že protestující chtějí narušit závod F1

Na Silverston má o víkendu zavítat 400 tisíc lidí. Místní policie tvrdí, že získala důvěryhodné informace o tom, že demonstranti plánují narušit víkendovou GP Velké Británie, a varovala před možným vniknutím na trať.

V prohlášení vydaném policií hrabství Northamptonshire vyzval velitel akce vrchní inspektor Tom Thompson, aby se demonstranti nepokoušeli vniknout na trať. 

„Obdrželi jsme důvěryhodné informace o tom, že skupina protestujících plánuje narušit průběh závodu a případně vniknout na trať v den závodu,“ uvedl vrchní inspektor Thompson.

„Především bych chtěl apelovat přímo na tuto skupinu lidí a důrazně vás žádám, abyste neohrožovali sebe, jezdce, stejně jako mnoho maršálů, dobrovolníků a členů veřejnosti.“

Podle Thompsona je vniknutí na trať nebezpečné a ohrožuje lidské životy.

Motorsport.com se obrátil na FIA s žádostí o komentář, jaké protesty očekává, ale ta se odmítla vyjádřit vzhledem k tomu, že situace je nyní záležitostí policie.

Nebyl by to první případ

Silverstone podobné „aktivity“ přitahoval už dříve. Před dvěma lety byli zatčeni čtyři protestující z ekologické skupiny Extinction Rebellion poté, co se nelegálně dostali na okruh a před začátkem GP Velké Británie rozvinuli transparent. Připomeňme, že závod se konal kvůli pandemii covidu-19 za zavřenými dveřmi.

K podstatně slavnějšímu incidentu došlo v roce 2003, kdy katolický kněz Cornelius Horan vběhl na trať na rovince Hangar Straight v 11. kole závodu a mával náboženskými transparenty. Později kvůli tomu musel na dva měsíce do vězení. Maršál Stephen Green, který ho „neutralizoval“, dostal ocenění. 

Doporučujeme

Články odjinud