Britská europoslankyně si stěžuje Evropské komisi na prodej F1

Britská europoslankyně si stěžuje Evropské komisi na prodej F1

Britská europoslankyně si opět stěžuje na formuli 1. Tentokrát ji vadí prodej F1 společnosti Liberty Media.

Anneliese Dodds si možná pamatujete. Vloni se angažovala v tom, aby menší týmy podaly stížnost na fungování formule 1. Trnem v oku je samozřejmě přerozdělování peněz z podílu na komerčních právech.

Dodds nyní opět posílá dopis eurokomisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager. Europoslankyni nevadí prodej jako takový, ale zapojení FIA.

Mezinárodní automobilová federace vlastní 1 % formule 1 v hodnotě přibližně 33 milionů liber. V letech 1999 až 2001 provedla Evropská komise šetření, které mělo vést k tomu, že FIA nebude mít v šampionátu žádné komerční zájmy, aby se předešlo střetu zájmu. FIA bude zkrátka jen regulátor.

Dodds si myslí, že dochází i nadále k střetu zájmu, protože FIA z prodeje těží a současně ho jako regulátor schvaluje.

Europoslankyně v dopise také připomenula předešlou záležitost. Komise se i nadále zabývá stížnosti Force Indie a Sauberu. Angažovanost poslankyně není náhodná. Většina týmů sídlí právě ve Velké Británii.

„Současná finanční konstrukce zajišťuje, že velké týmy obdrží nejvyšší podíl z komerčních práv a to bez ohledu na to, jak skončí,“ uvedla v dopise.

„Už jsme ztratili dva týmy v mém volebním odvodu (Caterham a Marussii) a je pravděpodobné, že další budou následovat, pokud se situace brzy nezmění.“

Foto: Leon Yaakov, CC BY 2.0, flickr.com

Doporučujeme

Články odjinud