Británie změní zákony, bude Velká cena Londýna?

Británie změní zákony, bude Velká cena Londýna?

Bernie Ecclestone má řadu snů a vizí. Mezi ně patří také závod v ulicích britské metropole. Není to ale tak jednoduché.

Fanoušci městské závody moc nemusí, ale pohled byznysu je odlišný. Od počátků formule 1 jezdíme v ulicích Monte Carla a pár let také v Singapuru. Čistě teoreticky lze za městské závody označit i některé další, ale tyhle dva se jedou skutečně po běžných komunikacích v samotném srdci města.

Na stole je také závod v New Jersey, Baku (Ázerbájdžán) má mít dokonce smlouvu. V minulosti se mluvilo také o Římu a čistě lokálně i o Praze (v Blance by to mohl být slušný adrenalin).

Ale teď vážně. Na seznamu možných lokalit byl vždy hodně nahoře Londýn. Británie je baštou motorsportu, ale velká cena pod okny britské královny by narážela na řadu problémů. Když pomineme peníze a místo v kalendáři, jsou proti i zákonodárci.

Ve Velké Británii se jezdí vlevo a vůbec je tam všechno trochu jinak. Pokud tam chcete pořádat závod, můžete tak činit jen na okruhu. Pro jízdu na běžné komunikaci je potřeba zvláštní zákon a to samozřejmě vše komplikuje. Schválení zákonu může trvat i více než rok a půl.

David Cameron dnes otevíral novou budovu Williamsu (Advanced Engineering Facility) poblíž Oxfordu a při této příležitosti zabrousil i na téma motorsport.

Britský premiér prohlásil, že se legislativa změní. V březnu 2015 vejde v platnost nový zákon, který usnadní pořádání závodů v britských městech. Británii to prý má přinést mimo jiné více peněz. 

Velké ceně Londýna tak nebudou stát v cestě právní překážky, ale to neznamená, že by její pořádání bylo na pořadu dne. Obligátní otázkou totiž je, kdo by to zaplatil. New Jersey je dobrým příkladem. Naproti tomu v Singapuru se o náklady dělí stát (60%) a podnikatel Ong Being Seng.

Pokud ale přesto chcete vidět formule v ulicích Londýna, pak si stačí počkat necelý rok. Koncem června 2015 se v Londýně pojede poslední závod elektrické Formule E. 

Doporučujeme

Články odjinud