Briatore pravděpodobně zažaluje oba Nelsony Piquety

Bývalý šéf týmu Renault je povzbuzen verdiktem soudu, který zneplatnil jeho doživotní zákaz působení v motorsportu, a zvažuje soudní žalobu na svého bývalého pilota a jeho otce.

Otec a syn Piquetové totiž stáli za spuštěním aféry Singapur 2008. Nejdříve kontaktoval automobilovou federaci v této záležitosti Piquet starší, své místopřísežné prohlášení pak dodal Piquet mladší.

"Je to velmi pravděpodobné," odpověděl Briatore na otázku Gazzetty dello Sport, zda zažaluje Piquety. "To zlo, které bylo spácháno, nebude zapomenuto za jeden den."

Briatore ovšem už jedno trestní oznámení na oba Piquety podal, učinil tak spolu s Renaultem poté, co na veřejnost pronikly první zprávy o singapurském podvodu. Renault to své ale stáhl už loni a doposud není zřejmé, co se stalo s oznámením, které podal Briatore.

Bývalý šéf Renaultu F1 si stojí za tím, že celá aféra je osobní pomstou bývalého prezidenta FIA. "Nejdříve se mě Mosley pokusil připravit o tituly, nejdříve s Schumim, pak s Alonsem, a pak se mě pokusil zničit touhle historkou," řekl.

Proti Jeanu Todtovi však nic nemá a je přesvědčený, že bojuje jen s Mosleym. Briatore tvrdí, že si jezdci k němu zachovali stejný vztah, kromě Kovalainena a di Grassiho, navzdory skutečnosti, že podle zákazu FIA už nesměl pracovat jako jejich manažer.

"Ve skutečnosti si teď situaci analyzujeme s právníky, abychom rozhodli, jestli bychom měli podniknout nějaké právní kroky proti těm, kteří porušili smlouvy s námi," dodal.

Briatore se ovšem vyjadřuje, jako kdyby o něm pařížský soud řekl, že je v rámci singapurské aféry nevinen. Tak to ale není, soud ve svém rozsudku explicitně uvedl, že mu nepřísluší rozhodovat o vině v této kauze, ale pouze o zákonnosti rozhodnutí Světové rady z 21. září 2009.

Rozhodnutí o potrestání Briatoreho a Symondse nakonec soud označil za neplatné z několika důvodů: Světová rada na něj neměla pravomoc, Briatoremu bylo odepřeno právo na spravedlivý proces a Max Mosley byl ve střetu zájmů. Ale nikoli proto, že by se domníval, že je Briatore nevinen.

K otázce viny je v rozsudku jen jedna zmínka, která se týká svědka X (neoficiálně Steve Nielsen). Žádné jiné důkazy, než výpověď svědka X, proti Briatoremu podle soudu nebyly.

Briatore ale možná dal federaci nechtěně návod na své potrestání sám, ve své žalobě totiž uvádí, že Světová rada konala v rozporu se stanovami FIA. Nové tresty, které pravidla doposud neznají, může podle něj zavést jen Valná hromada FIA. Ostatně Bernie Ecclestone se domnívá, že tento spor zdaleka není u konce. Obává se, že FIA bude hledat jiné cesty, jak Briatoreho potrestat.

Doporučujeme

Články odjinud