Brazilský guvernér by rád přesunul velkou cenu do Ria de Janeira

Brazilský guvernér by rád přesunul velkou cenu do Ria de Janeira

Guvernér brazilského státu Rio de Janeiro Wilson Witzel by rád přesunul Velkou cenu Brazílie vozů formule 1 ze Sao Paula právě do Ria de Janeira.

51letý politik a právník, který se v lednu letošního roku ujal funkce guvernéra, na svém Twitteru napsal, že mu organizátoři F1 vyjádřili podporu velké ceny v Riu.

„Byl jsem poctěn, že jsem obdržel dopis od komerčního šéfa F1 Seana Bratchese, který projevil zájem o přesunutí GP Brazílie do RJ (Ria de Janeira). Nějakou dobu jsem mluvil o tvaru okruhu v Deodoru. Budeme tvrdě pracovat na tom, abychom vrátili F1 do našeho RJ,“ napsal Witzel.

„Je normální zkoumat každou možnost. Dopisy obdrželo mnoho měst,“ reagoval na Witzelův tweet tiskový mluvčí formule 1.

Rio de Janeiro v listopadu minulého roku, kdy již byl Witzel zvolen guvernérem, navštívil také šéf F1 Chase Carey a setkal se s Witzelem.

Zájem o závod v Riu de Janeiru projevil také promotér závodů MotoGP, společnost Dorna. Projektu, který je ve fázi plánování už od léta loňského roku, se již věnuje také projektová firma Hermanna Tilkeho, který je podepsaný pod řadou okruhů formule 1.

Deodoro je vojenská základna, kde se konaly také některé disciplíny v rámci olympijských her v roce 2016. Své místo zde našel pozemní hokej, rugby, střelba, BMX, horská kola, parkur a moderní pětiboj.

V současné době se však usiluje o to, aby se Deodoro stalo oblastí ochrany životního prostředí, což by další možný rozvoj okruhu zastavilo.

Ironické také je, že hlavní část olympijského parku byla postavena na místě bývalého závodního okruhu F1 Jacarepagua, který hostil Velkou cenu Brazílie F1 v roce 1978 a následně v letech 1981 až 1989, než se přesunul na přebudovaný Interlagos.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud