Brazílie 2012 - závod, který měl vyhrát Hülkenberg

Brazílie 2012 - závod, který měl vyhrát Hülkenberg

Podle šéfa Racing Pointu měl být závod na Interlagosu nejsvětlejším bodem historie týmu.

Racing Point se v letech 2002 až 2018 jmenoval Force India. Jeho pilotům se podařilo na nějakou dobu vést závod v sedmi velkých cenách. Jedním z nejlepších představení stáje pak byla GP Brazílie 2012. Německý pilot Nico Hülkenberg byl ve vedení po třicet kol. Nakonec však dojel pátý, přičemž se na výsledku podepsala také penalizace za kolizi s Lewisem Hamiltonem.

Otmar Szafnauer si na tento závod pochopitelně dobře pamatuje – ostatně ve Force Indii působil již v roce 2009.

„Brazílie je závod, kde měl Hülkenberg vyhrát. Měl to být světlý bod naší historie. Vedl snad o čtyřicet sekund? Nepamatuju si už, kdo se postaral o výjezd safety caru. Pole se pak smrsklo za Hülkenbergem. I tak jsme ale měli nejrychlejší auto na trati.

Problém byl pokus o předjetí Lewise. Závodní dráha byla suchá, ale když z ní vybočil, najel na vlhký asfalt, a do Hamiltona ťuknul. Myslím, že jsme měli opravdu dobrou šanci ten závod vyhrát,“ řekl Szafnauer.

Hülkenberg, který se v letošní sezoně ve formuli 1 po řadě sezon nejspíš neobjeví, se po Brazílii přesunul k týmu Sauber. Tohoto kroku zpětně lituje a považuje ho za jedno z nejsmolnějších rozhodnutí. Po roce u Sauberu se k Force Indii vrátil. Poslední tři sezony strávil v barvách Renaultu.

Celkově má na kontě 179 velkých cen (z toho 177 skutečných startů), jednu pole position, dvě nejrychlejší kola. Na stupně vítězů se za svou bohatou kariéru ani jednou nepodíval.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud