Brawn: Všechna fakta o testu s Pirelli odhalíme až před tribunálem

Brawn: Všechna fakta o testu s Pirelli odhalíme až před tribunálem

Šéf týmu Mercedes Ross Brawn odpovídal na důležité otázky o barcelonském testu jen v obecné rovině, detaily si chce nechat pro Mezinárodní tribunál FIA.

Klíčovou otázkou je, jak mohl Mercedes testovat s letošním vozem, protože to zakazují pravidla. Objevily se různé spekulace, že od někoho z FIA měl povolení, ale Brawn nic nepotvrdil.

"Až budeme před Mezinárodním tribunálem a všechno se vysvětlí, lidé budou moci soudit, když budou znát fakta. Já tato fakta nebudu předjímat," řekl pro BBC. "Je nešťastné vynášet soudy dřív, než jsou známá fakta."

K některým méně důležitým aspektům se šéf stáje z Brackley vyjádřil. Účast v testu byla jeho rozhodnutím. Na téma utajování uvedl: "Byl to test Pirelli, od středy do pátku po závodě. Nemohl se konat blíž závodnímu víkendu, protože lidé balili."

"V úterý se ještě rozebíraly motorhomy, vyklízely garáže, a my jsme tam byli v plné zbroji s kamióny, kamióny Pirelli a vším. Nebylo v tom žádné tajemství, bylo to soukromé."

Utajování skutečnosti, že se za volantem střídají Hamilton a Rosberg, mělo podle Brawna ryze praktické důvody. "Důvod pro (anonymní) jezdecké helmy byl ten, že to byl test Pirelli, oni organizovali bezpečnost a všechno kolem. My jsme nechtěli přitahovat pozornost k jezdcům, nechtěli jsme tam muset dělat bezpečnostní opatření, nechtěli jsme stavět zábrany."

"Nejjednodušší to pro nás bylo tak, že jsme nepřitahovali pozornost k tomu, kteří jezdci sedí ve voze, bylo to jen z těchto důvodů. Co se týče jezdců, byli jsme vždy velmi otevření. Jezdci jsou irelevantní, ve sportovních pravidlech není nic, žádná ustanovení, která by určovala, kteří jezdci mají při těchto testech sedět ve voze."

Odpověď měl Brawn i na otázku, proč nikdo nebyl o testu informován. "Byl to test Pirelli, nedomníváme se, že jsme měli povinnost informovat ostatní týmy. Pokud Pirelli chtělo informovat ostatní týmy, je to na nich. Pro nás to byl test Pirelli, na žádost Pirellli. Je na Pirelli, aby rozhodlo, co s ním chce dělat."

Na závěr pak Brawn dovysvětlil Rosbergův komentář o tom, že věděl, co Pirelli testuje. "Měli nějaké informace o pneumatikách, ale jsou to informace, které musíte dát jezdci, když testujete pneumatiky. Pokud chcete být v testech efektivní, musíte jezdci říct, co hledáte. Nebylo to: 'Tyto pneumatiky použijeme při příštím závodě.'"

"Pirelli staví skládačku. My nevíme, co je co. Ale bylo by nezodpovědné nasadit na vůz pneumatiku, aniž byste jezdci řekli, co je zač, nová konstrukce nebo cokoliv, a to je to, čím chceme, aby ses zabýval."

Předložit všechna fakta až tribunálu má v plánu také Pirelli. Paul Hembery zrušil účast na oficiální tiskové konferenci a uskutečnil v pátek jinou, kde byly dotazy omezené.

"Samozřejmě, že ano," odpověděl na otázku, zda se těší z příležitosti vše vysvětlit FIA. "Chceme mít možnost vysvětlit náš postoj, naši situaci. Není příjemné slýchat věci, o kterých víte, že jsou hodně mimo. Když jste ticho, lidé asi využívají svoji představivost."

"Ale účelem tribunálu je se podívat na všechna data a fakta. Je tu široký kontext, který je třeba vzít v potaz."

Datum slyšení před Mezinárodním tribunálem FIA zatím oficiálně nestanovila, ale hovoří se o 20. červnu.

Doporučujeme

Články odjinud