Brawn: Leclerc může Vettela rozhodit, ale porážet ho nebude

Brawn: Leclerc může Vettela rozhodit, ale porážet ho nebude

Podle sportovního ředitele formule 1 Rosse Brawna Charles Leclerc nedokáže v první sezóně u Ferrari porazit svého týmového kolegu Sebastiana Vettela.

Leclerc pro letošní rok ve Scuderii nahrazuje Kimiho Räikkönena. Už vloni ve své první sezóně ve formuli 1 v Sauberu přitom zaujal působivými výkony. Na ty navázal v letošních předsezónních testech, kdy jen o jednu setinu zaostal za nejrychlejším Vettelovým časem.

Brawn si myslí, že Leclerc by letos mohl Vettela trochu zneklidnit, ovšem nebude podle něj schopen čtyřnásobného mistra světa pravidelně porážet.

„Abych pravdu řekl, byl bych překvapen. Sebastian je velmi dobrý. Pokud jej to trochu rozhodí, tak si myslím, že je to věc, kterou tým bude muset zvládnout. Charles jej nemusí nutně porazit, ale skutečnost, že by mohl, by jej mohla zneklidnit,“ řekl Brawn.

Britský inženýr si také myslí, že Leclerca se vyplatí letos detailně sledovat. „Myslím, že je v tomto ohledu číslem jedna. Měl velmi dobrý první rok a teď je v top týmu. Mluvil jsem s některými lidmi z Ferrari, které znám, a oni byli jeho přístupem a chováním ohromeni. Myslím, že je opravdu mimořádný.“

Během zimní přestávky došlo ve vedení Ferrari ke změně, když Maurizia Arrivabeneho nahradil v pozici šéfa týmu Mattia Binotto, který svým nástupem přinesl také klidnější atmosféru.

„Tým byl minulý rok rozrušený kvůli smrti Sergia (Marchionneho, prezidenta Ferrari) a také vzhledem k napětí mezi Mauriziem a Mattiou. Nebylo to jednoduché. Ačkoliv měli dobré auto a čas od času byli silní, tak na to, abyste porazili Lewise Hamiltona a Mercedes musíte být nejlepší ve všem. Mám však pocit, že letos budou silnější,“ řekl.

Klidná atmosféra v garáži Ferrari

Brawn navštívil druhé předsezónní testy v Barceloně a měl možnost sledovat přípravy Ferrari přímo v jejich garáži.

„Strávil jsem nějaký čas v garáži. Hezká, klidná atmosféra, konstruktivní práce. Jelikož znám Mattiu Binotta velmi dobře, myslím si, že do týmu přinese velmi pragmatický přístup. Je to inženýr, stejně jako já, takže se bude na věci dívat určitým způsobem. Dokáže být emotivní jako všichni ostatní, proto děláme tento sport, má však svou strukturu a myslím, že v nadcházející sezóně uvidíme nové a klidné Ferrari,“ věří bývalý technický ředitel, který působil v italské stáji v dobách největších úspěchů Michaela Schumachera.

„Mercedes vypadal, že trochu tápe, ale oni to vyřeší. Jsou velmi silným týmem, mají chytré lidi a přijdou na to, co musí udělat. Ferrari vypadalo velmi dobře už od samotného začátku, měli však pár problémů se spolehlivostí, které musí vyřešit,“ dodal.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud