Brawn je opatrný k rozšiřování kalendáře

Brawn je opatrný k rozšiřování kalendáře

Ross Brawn, nový sportovní ředitel formule 1, se k dalšímu rozšiřování už tak dlouhého kalendáře staví opatrně.

Společnost Liberty Media a nový šéf formule 1 Chase Carey se netají tím, že by rádi rozšířili kalendář „královny motorsportu“ o další závody. Loňská sezóna však již přitom čítala rekordních jednadvacet závodních víkendů. Podle Rosse Brawna je důležité, aby byla v současné formuli 1 vyvážená kvalita a kvantita.

„Lidé z Liberty Media se mě ptali, jaký je dle mého názoru maximální možný počet závodů za sezónu. Já jim na to odpověděl, že musíme především vyvážit kvalitu a kvantitu. Musíme si být jisti, že závody do kalendáře nepřidáváme jen proto, že můžeme. Nové závody musí být atraktivní a musí se odehrávat na vzrušujících místech,“ řekl Brawn pro televizní stanici ESPN.

Brawn by zařazení nových závodů do kalendáře podpořil. Bývalý šéf týmu Brawn GP a člen stáje Mercedes však rovněž dodal, že k dalšímu prodloužení sezóny by byl nutný souhlas týmů.

„Existuje bod, kde si již musíme sednout s týmy a získat jejich podporu pro vznik dalších závodů. Pro mechaniky, inženýry i ostatní členy stájí je již velký rozdíl, jestli se během sezóny zúčastní dvaceti nebo jednadvaceti závodních víkendů,“ dodal Brawn ve svém vyjádření.

Jedním z řešení by podle Rosse Brawna mohlo být i zavedení systému ze série NASCAR, kde týmy disponují dvěma skupinami mechaniků, které se po jednotlivých závodech střídají.

Příští sezóna bude kvůli absenci Grand Prix Německa čítat dvacet závodů, vedení Formule 1 se však netají svojí ambicí vrátit „královnu motorsportu“ na Nürburgring, Hockenheim a další tradiční okruhy. 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud