Boxová ulička v Melbourne bude o dva metry širší | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Boxová ulička v Melbourne bude o dva metry širší

Velká cena Austrálie, která tradičně otevírá sezónu formule 1, byla letos kvůli pandemii koronaviru odsunuta až na listopad. Organizátoři toho chtějí využít k úpravám trati, jednou z nich je také rozšíření boxové uličky.

Boxová ulička na okruhu v Albert Parku v Melbourne je jednou z nejužších v kalendáři. Pro letošní ročník by se však měla rozšířit o dva metry, čímž by se mohl také zvýšit rychlostní limit v boxech.

Ten je podle pravidel F1 80 km/h, v případě nutnosti však může vedení tuto rychlost snížit. Právě na městských okruzích je zpravidla rychlost nižší, například v Austrálii se v boxové uličce smí jet pouze 60 km/h.

„Od chvíle, kdy byla trať a boxová ulička postavena - předpokládám, že návrhy byly v letech 1994 a 1995 pro první závod v roce 1996 - jsou vozy mnohem větší,“ řekl výkonný ředitel Korporace Velké ceny Austrálie Andrew Westacott pro Speedcafe.com.

„Takže jsme to trochu rozšířili tím, že jsme ubrali z pravé strany trati. Boxovou uličku jsme rozšířili o dva metry.“

Na okraji cílové rovinky tak již nebude travnatý pás, na kterém si při startu GP Austrálie v roce 2019 poškodil přední křídlo Daniel Ricciardo, a na vnitřní straně bude trať ohraničovat boxová zeď.

Kromě toho okruh, který se v průběhu roku využívá jako běžná komunikace pro automobily, dostane nový asfaltový povrch.

„Odložení a přesunutí podniku na listopad nám umožňuje skutečně důkladně se podívat na to, jak můžeme této doby využít k dokončení prací. Díky tomu, že nepůjde o březnovou akci, ale o listopadovou, můžeme to stihnout ještě před letošním ročníkem,“ dodává Westacott.

Doporučujeme

Články odjinud