Boullier: Räikkönenův odchod bude mít na Lotus jen krátkodobé dopady

Boullier: Räikkönenův odchod bude mít na Lotus jen krátkodobé dopady

Šéf týmu Lotus Eric Boullier říká, že budoucnost vždy plánoval dlouhodobě, a proto nemohl vše stavět na Kimim Räikkönenovi, což zmírňuje dopady jeho odchodu.

Po dvou letech v barvách Lotusu zamíří Räikkönen zpět k Ferrari. "Je to ztráta pro naši image, protože kombinace Kimiho a Lotusu F1 jako značky byla na trati i mimo ni perfektní, ve všem až po černou barevnou úpravu," přiznal Boullier v rozhovoru pro oficiální stránky soutěže.

"Kimi je osobnost, má charakter, charisma a je rychlý jezdec, který má v neděli výsledky. Ale my nejsme na jednoletém plánu, musíme hledět na příštích pět let, a pak se odchod Kimiho zřejmě stává méně klíčovým."

Pro Lotus je ale nepříjemné, že Räikkönen odchází ve chvíli, která je pro tým zlomová, shání nové dlouhodobé partnery. "Plánem Genii bylo tým zvednout během pěti let, o což se snažíme, ale abychom udělali další krok, potřebujeme další pětiletý plán, a na tom pracujeme," vysvětloval Boullier.

Francouz ale věří, že jednání s partnery Räikkönenův odchod neovlivní. "Strategii, jako je ta naše, nemůžete hrát na základě toho, jestli jeden člověk zůstane nebo nezůstane u týmu, takže to nemá vůbec žádné dopady."

Lotus si teď potřebuje najít nového jezdce. Na seznamu jsou dva hlavní kandidáti: Hülkenberg a Massa. "Oba jsou velmi rychlí," komentoval Boullier. "Felipe je spíš na konci kariéry než na začátku. Massa byl téměř mistr světa, byl mistr světa půl kola! Má hodně zkušeností, což je cenné."

"Hülkenberg je v paddocku velmi dobře hodnocený. Takže otázka je, jestli chceme být konzervativní a pracovat se zkušeným jezdcem, hlavně příští rok s novým motorem a novým pohonným ústrojím, nebo zariskujeme a vezmeme mladíka?"

K čemu se tým kloní, naznačil Boullier hned v další odpovědi na otázku, zda je hazardní hráč: "Ano, jsme. Ale risk by to byl v obou případech!" (smích)

Doporučujeme

Články odjinud