Boullier: Grosjean se vrátí do formule 1

Boullier: Grosjean se vrátí do formule 1

Šéf týmu Renault Eric Boullier si je jistý, že se mu podaří do závodní sedačky vrátit Romaina Grosjeana, jenž pro tým z Enstonu odjel v roce 2009 sedm závodů.

Francouzský pilot vstoupil do Grand Prix před dvěma roky, když se Renault, tehdy ještě pod vedením Flavia Briatoreho, uprostřed sezóny rozloučil s Nelsonem Piquetem. Se změnou majitele ale jeho závodní angažmá u týmu skončilo.

Stáj Renault ovšem vede Eric Boullier, který má zájem na prosazování frankofonních pilotů, což letos dokázal s Jeromem D´Ambrosiem u Virginu. Na Grosjeana proto dohlíží v rámci společnosti Gravity Management, přičemž mu dělá mentora.

"Všichni vědí, že je rychlý, velmi rychlý," řekl Boullier o Grosjeanovi pro Eurosport. "Romain získal první zkušenost (ve formuli 1), při které se spálil, protože nebyl dobře připravený. Teď dostal druhou šanci, což se v životě poštěstí jen málo lidem. Velmi dobře ví, co si myslím, řekl jsem mu to ostře a jasně. Tak to je. Potřebuji charismatického pilota, který má charakter, není nafoukaný a dokáže tmelit tým a vést ho k úspěchu."

Grosjean v současnosti působí v roli záložního pilota týmu Renault a zároveň závodí pro tým DAMS v GP2. Asijskou sérii vyhrál, tu hlavní teď vede. Podle Boulliera ale není nutné, aby ji také vyhrál.

"DAMS je pro něj velmi dobrá stáj a umožní mi zjistit, co se naučí," pokračoval Boullier. "Musí být rychlý, pořád, a vyhrávat závody. Jestli bude mistr nebo ne, bilanci uděláme na konci. Jestli titul nezíská, uvidíme, jestli vlastní vinou. Potřebuji ho zformátovat ´à la Boullier´, řekl bych."

"Protože jestli se vrátí do formule 1 - i když bych měl spíš říct až se vrátí, protože on se vrátí - tak bude dostávat rány, tvrdé rány. Potřebuji mít někoho, kdo ví, proč tu je. Jestli tu je proto, aby vyhrával závody a šampionát formule 1, beru to. Jestli tu je z jiného důvodu, nemá tu co dělat. Pravidelně mu říkám, ať přijde do týmu F1, aby se dál učil. Čekám, že se zapojí víc."

Doporučujeme

Články odjinud