Bottasův zápis do historie: Fin je prvním jezdcem, který obdržel trestné body

Bottasův zápis do historie: Fin je prvním jezdcem, který obdržel trestné body

Formule 1 má nového ‚hříšníka‘. Stal se jím pilot Williamsu Valtteri Bottas, jenž si kromě rozpačitého výsledku odnesl z dnešní kvalifikace také penalizaci v podobě ztráty tří míst na startovním roštu a posléze i dva trestné body.

Stalo se tak na základě incidentu, který se odehrál během prostřední části sobotního souboje s časem. V něm se ocitl na dráze velmi blízko Danielu Ricciardovi z Red Bullu, který byl v té chvíli zrovna ve svém rychlém kole. A jelikož Bottas svému soupeři z cesty neuhnul, rozhodli se jej sportovní komisaři k jeho překvapení potrestat.

TRESTNÉ BODY

Systém udělování trestných bodů je jednou z novinek letošní sezony. Ředitelství závodu je uděluje za různé prohřešky proti pravidlům, přičemž má na výběr mezi udělením jednoho, dvou nebo tří bodů podle závažnosti celé situace. Na pilota, který jich za posledních dvanáct měsíců nasbírá 12, čeká zákaz startu v následujícím závodě.   

„Myslel jsem, že to bude v pohodě a nebudou za to žádné penalizace,“ nechal se slyšet Fin. „Blížil se velmi rychle a v posledních několika zatáčkách byl možná o trochu blíže, než měl být. Nakonec ho to nic nestálo a já si nebyl jistý, jestli je, či není ve svém měřeném kole.“

Stewardi nicméně měli o celém incidentu velmi brzy jasno a následně vydali toto oficiální prohlášení: „Jezdec nedával pozor na přibližující se vůz a pokračoval v překážení vozu #3 skrze zatáčky 14 a 15.“

Bottas - M1.jpgBottas - M2.jpgBottas - M4.jpg

Doporučujeme

Články odjinud