Bottasovo vítězství v Turecku dokládá jeho klíčovou roli v boji o titul | Foto: Getty Images / Peter Fox

Foto: Getty Images / Peter Fox

Bottasovo vítězství v Turecku dokládá jeho klíčovou roli v boji o titul

Takový je alespoň názor šéfa Mercedesu Toto Wolffa. Zároveň věří, že GP Turecka nemusela být Bottasovým posledním vítězstvím v barvách Mercedesu.

Valtteri Bottas minulý týden s přehledem ovládl GP Turecka. Byla to jeho první výhra od GP Ruska 2020, která se jela před více než rokem. Cílem v Istanbul Parku projel se 14sekundovým náskokem na současného lídra šampionátu Maxe Verstappena. Podařilo se mu tak minimalizovat ztrátu Lewise Hamiltona, který startoval kvůli penalizaci z 11. pozice.

Před rokem se přitom Bottasovi v Turecku vůbec nedařilo, na kluzkém, nově položeném asfaltu se v závodě dostal hned šestkrát do hodin.

Od šéfa Mercedesu si finský závodník vysloužil slova chvály.

„S lehkostí vystartoval z pole position a vytvářel si náskok. Byl nejrychlejším mužem na trati, nejlépe zvládal práci s pneumatikami. Vždy to měl pod kontrolou, zajel i nejrychlejší kolo. Jeho výkon je za 10 bodů z 10.

Jeho vítězství může hrát zásadní roli v boji o Pohár konstruktérů. Také to může výrazně podpořit Lewise. Jen díky Valtterimu v závodě Max nezískal o osm bodů více,“ řekl Wolff, podle kterého ještě může Bottas letos vítězství zopakovat.

Po GP Turecka se zvýšil náskok Mercedesu před Red Bullem v Poháru konstruktérů. Mercedes nyní vede o 36 bodů, přičemž do konce sezony zbývá šest závodů. Je tak poměrně blízko zisku osmého Poháru konstruktérů za sebou. To se dosud žádnému jinému týmu nepodařilo.

Podle Wolffa nyní Mercedes vozu W12 rozumí lépe než v létě. Austin, kde se jede příště, je navíc tratí, kde by se Mercedesu mohlo dařit.

Doporučujeme

Články odjinud