Bottasovi se nelíbí nové pravidlo, které omezuje jezdce ve vyjadřování jejich názorů | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Bottasovi se nelíbí nové pravidlo, které omezuje jezdce ve vyjadřování jejich názorů

Podle Valtteriho Bottase se FIA prostřednictvím nového pravidla snaží jezdce kontrolovat.

Podle nové verze Mezinárodního sportovního řádu pro sezonu 2023 se jezdcům zakazuje vyjadřování politických, náboženských a osobních názorů, které jsou v rozporu se zásadou neutrality, kterou FIA prosazuje.

Nově mohou jezdci takové názory v rámci závodních víkendů prezentovat pouze se souhlasem FIA.

„Jde nám o budování mostů. Sport můžete využít pro mírové účely a podobně. Nechceme však, aby FIA sloužila jako platforma pro soukromou osobní agendu. Odkláněli bychom se tím od sportu,“ vysvětlil nedávno šéf FIA Muhammad bin Sulajim důvody zavedení nového pravidla.

S novinkou však nesouhlasí pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas.

„Osobně nemám rád politiku,“ řekl Bottas švédskému listu Expressen. „Rád dělám to, co mě baví, tedy závodění, ale politika je zároveň součástí dnešní společnosti,“ nechal se slyšet finský závodník.

„Myslím, že formule 1 odvedla dobrou práci, když některým takovým otázkám věnovala pozornost. Mnoho jezdců se k nim vyjádřilo, včetně Sebastiana (Vettela, pozn. red.). Nechápu však, proč nás chtějí kontrolovat. Podle mě bychom měli mít právo mluvit o tom, co chceme. Tak to vidím já, ale uvidíme, jak to bude fungovat,“ dodal Bottas.

Doporučujeme

Články odjinud