Bottas: Při startu z pole position nemůžete mít jiný cíl než vyhrát

Bottas: Při startu z pole position nemůžete mít jiný cíl než vyhrát

Valtteri Bottas z Mercedesu si v kvalifikaci na Velkou cenu Ruska vyjel svou druhou letošní pole position, kterou bude podle svých slov chtít přetavit v prvním vítězství v této sezóně formule 1.

Bottas se na první místo dostal již po prvních měřených pokusech ve třetí části kvalifikace, kde svého týmového kolegu Lewise Hamiltona porazil o čtyři tisíciny sekundy. Hamilton svůj čas ve druhém pokusu po chybě v prostředním sektoru nedokázal zlepšit, naopak Bottas svůj čas ještě vylepšil a po závodě v Rakousku získal svou druhou letošní pole position.

„K zítřejšímu závodu budu přistupovat tak, že se budu chtít pokusit ten závod vyhrát. Při startu z pole position ani nemůžete mít jiné cíle. Bude to můj cíl,“ řekl Bottas.

„Jako tým bojujeme v obou šampionátech, Lewis vede se slušným náskokem před Sebastianem (Vettelem) a s obrovským náskokem na mě, takže to musíme mít na paměti. Pokusím se vyhrát, ale uvidíme, jak to půjde,“ dodal.

„Na konci to bylo hezké kolo a dokázal jsem se trochu zlepšit. Nevím, co se stalo Lewisovi, že přerušil svůj pokus, ale cítil jsem se dobře,“ řekl Bottas, který naposledy vyhrál poslední závod loňské sezóny v Abú Dhabí.

Hamilton letos pošesté poražen Bottasem

V šestnácté letošní kvalifikaci byl Hamilton pošesté poražen svým týmovým kolegou Bottasem, když vedoucí muž průběžného pořadí na Fina tentokrát ztratil 145 tisícin sekundy.

V Rusku přitom až do závěrečné části kvalifikace ve všech trénincích i v Q1 a Q2 Hamilton svého týmového kolegu porazil. Po prvních pokusech v Q3 byl sice Bottas rychlejší, ovšem Hamilton začal dobře svůj závěrečný kvalifikační pokus.

V prvním sektoru kola byl nejrychlejší, ale přehnal nájezd do sedmé zatáčky okruhu, musel korigovat smyk a dostal se mimo trať, čímž ztratil téměř dvě sekundy.

„Nevím, kde jsem to v Q3 ztratil, ale trochu jsem se trápil a Valtteri zjevně zrychlil. V prostředním sektoru jsem ztratil, je ale skvělé mít první dvě místa,“ řekl Hamilton.

„Myslím, že v prostředním sektoru jsem v průběhu kvalifikace nebyl příliš špatný, Q1 byla opravdu dobrá, Q2 už nebyla tak skvělá. V průběhu víkendu to v tomto sektoru bylo jako na houpačce, byl jsem rychlá v prvním a ve třetím sektoru,“ zhodnotil Brit.

„V prvním pokusu v Q3 jsem ve druhém sektoru ztrácel tři desetiny, ale v prvním a posledním jsem byl nejrychlejší. Hodně jsem tlačil, protože jsem věděl, že i on zlepší čas, takže to nebyly tři desetiny, potřeboval jsem se zlepšit asi o půl sekundy. Velká gratulace Valtterimu, v Q3 odvedl skvělou práci. Zatím je to pro nás opravdu dobrý víkend, nemohu si stěžovat,“ uzavřel Hamilton, jehož největší rival v boji o titul Vettel startuje z třetího místa.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud