Bottas ke konci sezóny přitvrdil, aby si vydobyl respekt soupeřů

Bottas ke konci sezóny přitvrdil, aby si vydobyl respekt soupeřů

"Znali mě jako zdrženlivého jezdce, který vždycky hlavně doveze auto do cíle."

Valtteri Bottas se nechal slyšet, že agresivní přístup k závodění, který začal uplatňovat ke konci sezóny 2015, poslouží jako jasná zpráva pro soupeře, že s ním na trati musí počítat.

Pilot Williamsu loni v rozpětí tří velkých cen dvakrát kolidoval s krajanem Kimim Räikkönenem. Nejprve v Rusku po zásahu od jezdce Ferrari musel odstoupit, později v Mexiku Räikkönenovi neústupným manévrem výpadek oplatil.

„V posledních závodech jsem možná začal být agresivnější,“ řekl Bottas. „Obvykle mě znali jako zdrženlivého jezdce, který vždy doveze auto do cíle.

Stále kalkuluji každé riziko, ale v určitém momentě je situace, kdy je lepší neuhnout. Může vám to buď vynést dobrý výsledek, nebo v nejhorším případě někteří jezdci poznají, že už to nemají zkoušet.“

Na dotaz, zda jej k tomuto přístupu dotlačila kolize s Räikkönenem v Rusku, která ho připravila o třetí místo, Bottas odvětil: „Možná. Přišlo to tak nějak přirozeně, protože to nebyla zrovna skvělá sezóna.

Chtěl jsem bojovat o každou pozici a taky chci dokázat, že umím závodit tvrdě a nevzdám se. V některých případech neuhnu.“

Bottas skončil v celkové klasifikaci sezóny pátý za čtvrtým Räikkönenem, přičemž mezi oběma Finy byl rozdíl pouhých 14 bodů.

„Budu stále držet svůj styl jako vždycky, vždycky budu kalkulovat rizika,“ dodal. „Pokud uvidím jasou příležitost do toho jít, půjdu do toho a nestáhnu se.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud