Bottas je zklamaný, Hamilton si připomněl závodění v motokárách

Bottas je zklamaný, Hamilton si připomněl závodění v motokárách

Valtteri Bottas z Mercedesu nedokázal přetavit svou pole position ve vítězství ve Velké ceně Brazílie vozů formule 1, když jej o první místo na startu připravil Sebastian Vettel. Jeho týmový kolega Lewis Hamilton po startu z boxů dojel do cíle těsně pod stupni vítězů na čtvrté pozici.

Bottas startoval na Interlagosu z pole position, když včera potřetí v kariéře vyhrál kvalifikaci. O první pozici však přišel hned v první zatáčce, kdy se před něj dostal z druhého místa startující Vettel.

Fin již na Vettela do konce závodu nenašel recept a projel cílem 2,7 sekundy za ním.

„Upřímně, nechtěl jsem být v sevření (mezi dvěma ferrari),“ řekl Bottas. „Startovali jsme z pole position, čili jediným cílem pro nás bylo vyhrát závod, takže je to velké zklamání.“

„Ztratili jsme to na startu závodu, pak to bylo mezi námi velmi těsné, snažil jsem se na Sebastiana tlačit, ale k ničemu to nevedlo.“

Souboj o vítězství v závodě mezi Vettelem a Bottasem byl zároveň i soubojem o druhé místo v celkovém pořadí šampionátu. Před poslední velkou cenou sezóny v Abú Dhabí drží Vettel náskok 22 bodů, Bottas tak má stále teoretickou šanci obsadit v letošním ročníku druhou pozici za již jistým mistrem světa Hamiltonem.

Hamilton po stíhací jízdě čtvrtý

Lewis Hamilton startoval do závodu po havárii ve včerejší kvalifikaci z boxové uličky poté, co se jeho tým rozhodl vyměnit v jeho voze některé komponenty.

Hamilton se brzy dostal do nejlepší desítky. I díky odlišné strategii a skutečnosti, že jezdci z prvních pozic zajeli do boxů dříve, se Hamilton dostal i do čela závodu. Po své zastávce se na trať vrátil na páté místo.

Poté předjel Maxe Verstappena a stíhal vedoucí trojici. Tu se mu však předjet nepodařilo a do cíle dojel těsně za třetím Kimim Räikkönenem.

„Byla to zábava, připomnělo mi to moje dny v motokárách, kdy jsme startovali vzadu, obzvlášť v prvních dvou letech,“ řekl Hamilton. „Na jednu stranu jsem to včera pokazil a dostal sám sebe do nejhorší pozice. Byl jsem dostatečně rychlý, abych vyhrál tento závod z pole position a to jsem neudělal, takže jsem si včera hodně ztížil práci.“

„Když jsem se ale dnes ráno probudil, mým cílem bylo skutečně pokusit se odčinit včerejší chybu, aby na mě byl tým hrdý, a chtěl jsem zkusit získat zpět nějaké body. Snažil jsem se dostat na třetí místo, ale na konci mi odešly pneumatiky. Závod a bitvu jsem si ale užil.“

Hamilton byl také za svůj výkon fanoušky zvolen Jezdcem dne.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud