Boj o bod za nejrychlejší kolo má na závody pozitivní efekt, věří Brawn

Boj o bod za nejrychlejší kolo má na závody pozitivní efekt, věří Brawn

Sportovního ředitele formule 1 Rosse Brawna těší zájem jezdců a týmů získat bonusový bod za nejrychlejší kolo v závodě, který se od letošní sezóny uděluje.

Ve snaze zatraktivnit závěr velkých cen formule 1 se Mezinárodní automobilová federace (FIA) rozhodla od letošní sezóny udělit jeden bod jezdci, který zajede nejrychlejší kolo závodu. Aby pilot bod získal, musí se umístit v nejlepší desítce.

Při posledním závodě v Číně se Red Bull rozhodl povolat tři kola před cílem do boxů Pierra Gaslyho, který měl velký náskok na šestém místě, aby se na nových pneumatikách pokusil o zajetí nejrychlejšího kola. To se mu podařilo a k osmi bodům za šestou pozici získal bod navíc.

„Obzvlášť mě potěšilo, že novinka, která byla pro letošní sezónu zavedena ve spolupráci s FIA, tedy udělování bodu jezdci, který zajede nejrychlejší kolo závodu, začíná mít efekt,“ řekl Brawn ve svém zhodnocení víkendu.

„Přidáním toho extra bodu, který se uděluje jezdci, jenž je v cíli v nejlepší desítce, jsme chtěli trochu okořenit poslední část závodu, obzvlášť když je pořadí více méně jisté. V Číně to přesně tak fungovalo.“

Brawnovi se také líbí, jak týmy s jezdci konzultují, zda o extra bod bojovat.

„Bylo skvělé sledovat časomíru v předposledním kole a dívat se, jak Gasly zajel osobní maxima ve všech třech sektorech, aby nakonec ukradl nejrychlejší kolo Sebastianu Vettelovi,“ pochvaluje si Brawn.

„Před Gaslyho zastávkou jste mohli slyšet ostatní jezdce diskutovat jejich možnosti v závěrečných fázích se svým týmem na boxové zdi, ačkoliv žádný z nich neriskoval. Toto pravidlo bylo zavedeno, aby potěšilo fanoušky a myslím, že jsme viděli, že to skutečně funguje.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud