Body za nejrychlejší kolo by podle Bottase mohly udělat velký rozdíl

Body za nejrychlejší kolo by podle Bottase mohly udělat velký rozdíl

Valtteri Bottas si z úvodního závodu letošní sezóny formule 1 odvezl dohromady 26 bodů, když ve Velké ceně Austrálie kromě 25 bodů za vítězství získal ještě jeden bod za nejrychlejší kolo v závodě. Pilot stáje Mercedes si přitom myslí, že právě tyto bonusové body by v letošní sezóně mohly být důležité.

Krátce po startu si Bottas poradil se svým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem a ujal se vedení. Ve zbytku závodu již dominoval a v předposledním kole potvrdil svůj triumf také zajetím nejrychlejšího kola závodu, které je od letošní sezóny hodnoceno jedním bonusovým bodem. A to i přes příkaz týmu, aby se o zajetí nejrychlejšího kola nepokoušel.

„Je to bod a když je získáte tři nebo více, tak to na konci roku udělá velký rozdíl. Nikdy nevíte, jeden bod může nakonec znamenat rozdíl,“ řekl Bottas.

„Určitě jsme ochotní riskovat, ale s vědomím, že pokud získáte 25, 18 nebo 15 bodů, tak ty jsou stále důležitější než dostat jeden navíc. Risk si musíte spočítat. Ostatní zajeli na zastávku pro další sadu pneumatik, já však s opotřebovanými pneumatikami šel do rychlého kola a vyplatilo se to.“

Pokud by se bod za nejrychlejší kolo uděloval i v minulých letech, mělo by to v několika případech vliv na konečné pořadí. Díky bodům navíc za nejrychlejší kolo by v roce 1986 získal titul Nelson Piquet, o dva roky později Alain Prost a v dramatické sezóně 2008 by Felipe Massa porazil Lewise Hamiltona.

„Je tu 21 možných bodů, které můžete získat, což může pomoci,“ myslí si jezdec Red Bullu Max Verstappen. „Jak ale řekl Valtteri, nakonec je i tak nejdůležitější získat 25, 18, 15 nebo 10 bodů než se hnát za jedním navíc, a nakonec to nevyjde.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud