Bodový systém: scénář dalšího vývoje

"Děkujeme. Odejděte."

Je třeba uznat, že ve světle jednacích a schvalovacích postupů FIA vypadá český legislativní řád jako propracovaná sbírka neprůstřelných a vymakaných pravidel. Pojďme si shrnout, co se vlastně stalo.

Bernie Ecclestone moc chce medailový systém (ani ne tak medailový systém, jako mistra světa s největším počtem vítězství). Fotbalově-olympijský šílený nápad nenašel pochopení ani u Ecclestonovy manželky Slavicy, která se s ním následně rozvedla.

Mezitím vyrostlo silné, zdravé, inteligentní dítko jménem FOTA, které navrhlo rozumný bodový systém 12 - 9 - 7 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1. Bernie s Maxem [Mosleym] najednou čelí dilematu: když přijmou návrh FOTA, před veřejností tím jen potvrdí, jak mocné týmy (když jednotné) jsou. V 78 (resp. 68) letech si jen těžko zvyknete na pocit, že někdo by mohl vypadat mocněji než vy sám, a tak Max s Berniem upekli plán.

"Předlož návrh a my (Světová rada sestávající se z národních automobilových federací) ti jej schválíme, ať jim dáme najevo, že by ty své růžky měly zase trochu zatlačit," řekl Max Berniemu.

A tak se 17. března 2009 také stalo. Světová rada vydala prohlášení, ve kterém zamítla návrh FOTA a přijala návrh Bernieho Ecclestona a FIA vydala nová pravidla (ještě stále svítí na jejím webu).

Ve své horlivosti a snaze ponechat si svůj vliv však zapomněli na jednu věc: tak krátce před sezonou ve skutečnosti potřebují souhlas FOTA s čím dál většími růžky.

FOTA, slušně vychovaná, se zamyslela a po dvou dnech diplomaticky upozornila na svá práva. Ta jsou tak exaktně zakotvená, že pochybnosti by neměl ani vystudovaný právník Max Rufus Mosley. Ten okamžitě zavolal Berniemu a povídá: "Hele, tohle jsme prošvihli, my fakt potřebujeme jejich souhlas."

Jen chvíli poté vydává FIA tiskovou zprávu. Ta říká, že Světová rada rozhodla o Berniho bodovém systému, protože Berniemu řekli, že týmy jsou medailovému systému nakloněni (jak jinak zmírnit dopad neuvěřitelného kiksu úředníků FIA). Takový šlendrián byste možná nepohledali ani v České republice. Považte sami: ke schválení změny v pravidlech potřebujete explicitní souhlas všech týmů a FIA se spokojí s tím, že "Berniemu bylo řečeno, že týmy jsou jeho nápadu nakloněni".

FIA ví, že má průšvih, a ve dvoufázovém přístupu jej zamete pod koberec. Samozřejmě nemůže přiznat, že se dopustila základní chyby, a tak v první fázi povídá:

"Pokud týmy z jakéhokoli důvodu najednou se změnou nesouhlasí, ta bude zavedena až o rok později."

Důležitá slůvka jsou pokud a najednou. To první podmiňuje další kroky nějakou konkrétní akcí ze strany FOTA, to druhé dává najevo tvrdohlavé (a nepravdivé) stanovisko o tom, že předtím Bernie souhlas všech týmů měl.

FIA tímto krokem nabídla možnost formálního vyjádření nesouhlasu týmů. Faxovým hlasováním Světové rady pak nebude problém odložit zavedené pravidlo na rok 2010 a vydat během příštího týdne upravená pravidla. (Kéž by šlo zkažené zákony u nás spravit podobně rychle). Do začátku nové sezony 2010 pak proběhne ještě mnoho zasedání Světové rady, na tento skandál se zapomene a FIA zavede společně s jinými úpravami pravidel co bude třeba, možná i bodový systém navrhovaný FOTA!

Max Mosley ví, že FIA udělala velkou chybu: Světová rada schválila něco, na co neměla kvůli absenci souhlasu týmů mandát. Ale nemůže to veřejně přiznat, protože by se znemožnila, podobně jako chlap nikdy nepřizná svou chybu, řekly by ženy. Z toho vyplývá netradiční ochota reagovat na "změnu názoru" FOTA na Bernieho nápad.

Pro nás ale z toho plyne poznání: mocenská hra Maxe Mosleyho a Bernieho Ecclestona je tak zarputilá, že ve své snaze přehlížejí základní práva druhých a (to je hlavní) také většinový názor veřejnosti. Je nutné oprášit staré dobré heslo: "Děkujeme. Odejděte."

Doporučujeme

Články odjinud