BMW oznámilo odchod z formule 1 na konci sezony

Automobilka se rozhodla až v úterý tento týden.

BMW oznámilo, že na konci sezony opouští formuli 1. Mnichovská automobilka šokující zprávu přinesla na mimořádné středeční tiskové konferenci ve středu dopoledne.

"Bylo to těžké rozhodnutí, je to ale rezolutní krok coby součást přehodnocení naší firemní strategie," řekl předseda představenstva Norbert Reithofer.

Rozhodnutí BMW přišlo jen pár dní před podpisem nové Concordské dohody, která měla týmy formuli 1 zavázat nejméně do konce roku 2012 a jen půl roku poté, co okamžitý odchod z formule 1 oznámila Honda.

Tým Hondy ve formuli 1 pokračuje pod novým vlastníkem, britským manažerem Rossem Brawnem, jako BrawnGP.

BMW je součástí Asociace týmů formule 1 FOTA, které ve spolupráci s FIA dosáhla dohody o snížení nákladů ve formuli 1 během následujících tří let na úroveň z počátku devadesátých let.

Hlavními důvody odchodu BMW jsou ekonomická situace ve světě a hlavně neúspěšné letošní výsledky. BMW mělo za cíl získat titul do tří let od převzetí Sauberu, jenomže letos má na kontě pouhých osm bodů.

BMW bude nadále držet aktivity v jiných oblastech motorsportu.

"Mario Theissen je šéfem motorsportu BMW již od roku 1999," řekl Norbert Reithofer. "Dosáhli jsme mnoha úspěchů, včetně nějakých i ve formuli 1. Rád bych jemu a jeho týmu poděkoval."

Mario Theissen byl přirozeně zklamaný:

"Pochopitelně bychom rádi pokračovali s tím, že letošní sezona je jen zakopnutí po třech úspěšných letech. Z korporátního hlediska ale toto rozhodnutí chápu."

Šéf vývoje BMW Klaus Draeger řekl, že v letošní sezoně BMW nenaplnilo svá očekávání.

"Nicméně deset let ve formuli 1 mělo obrovský dopad na naše inženýry."

Rozhodnutí BMW opustit F1 je o to více šokující, že padlo tento týden v úterý. Budoucnost zaměstnanců továrny ve švýcarském Hinwillu, kde sídlil původní tým Sauber, jež BMW odkoupilo, a v Mnichově tak není jasná.

Není tedy v tuto chvíli ani jasné, zda se BMW pokusí po vzoru Hondy tým někomu prodat nebo přenechat. Je ale zřejmé, že takové pokusy nastanou a na řadu přijde některý z neúspěšných uchazečů o vstup do F1 v roce 2010, který ale nemá svou vlastní infrastrukturu.

http://twitter.com/f1sports

Doporučujeme

Články odjinud