Bližší pohled na nováčky

Všichni pojedou s motory Cosworth.

Ve startovní listině se objevila jména tří nových týmů, jež budou najisto v příští sezoně startovat ve formuli 1: Campos Grand Prix, Team US F1 a Manor Grand Prix.

Španěl Adrián Campos Suner je bývalým pilotem formule 1 z let 1987 a 1988. Jako jezdci se mu nedařilo a po několika závodech v cestovních vozech a sportovních prototypech založil vlastní tým. Závodili pro něj například současný testman Ferrari Marc Gené nebo více známý pilot Renaultu Fernando Alonso. Ve formuli GP2 získal Campos titul mezi týmy, než se rozhodl svou část stáje prodat a soustředit se na formuli 3.

Vedení týmu bude sídlit ve španělském Madridu, své technické zázemí má ve Valencii. Šasi pro Campos postaví Dallara, italský výrobce podvozků. Dallara se nejvíce angažuje ve formuli 3, IndyCar sérii a formuli GP2.

O týmu US F1 jsme rozsáhle informovali. Zcela nový tým z Ameriky vedou Ken Anderson a Peter Windsor. Své sídlo má v Charlotte a šasi si bude vyrábět sám.

Manor Grand Prix tým vznikl spoluprací Manor Motorsport a Wirth Research. Manor Motorsport je britský závodní tým založený v roce 1990 úspěšným závodníkem Johnem Boothem a ve formuli Renault pro něj závodili třeba Kimi Räikkönen nebo Lewis Hamilton.

Nick Wirth je bývalým majitelem týmu formule 1 Simtek a šéfkonstruktérem Benettonu. Ve voze Simtek tragicky zahynul Rakušan Roland Ratzenberger při kvalifikaci na Velkou cenu San Marina 1994, pouhý den před Ayrtonem Sennou. Wirth také spolupracoval s FIA na konceptu nového přítlačného křídla pro letošní šampionát.

Všechny tři nové týmy budou využívat motory Cosworth. Do formule 1 se značka vrátí po tříleté odmlce.

Přihlášku do příští sezony podalo celkem 15 nových zájemců. Konkrétní debaty FIA vedla jen s devíti z nich. S některými z nich, jako například s Lolou, jednání pokračují pro případ, že McLaren, Brawn, Toyota, BMW a Renault vypadnou 19. června ze startovní listiny pro nesplnění požadavků FIA.

Doporučujeme

Články odjinud