Bizarní situace: pohřešuje se pořadí na startu závodu

Jasno v tom udělá až FIA, ale jen pár hodin před startem.

Po kvalifikaci na Velkou cenu Japonska nastala bizarní situace: nikdo pořádně neví, v jakém pořadí se vlastně odstartuje do závodu.

Pořadí na startu se liší u jednotlivých médií i samotných týmů formule 1. Jenson Button například v různých verzích figuruje na devátém až dvanáctém místě.

Hlavním viníkem je nezvykle velký počet penalizací. Vitantonio Liuzzi a Heikki Kovalainen budou penalizováni pěti místy na startu za předčasnou výměnu převodovky. Adrian Sutil, Fernando Alonso, Jenson Button a Rubens Barrichello jsou penalizováni pěti místy za ignorování žlutých vlajek. Sébastien Buemi za nebezpečné počínání na trati tím, že pokračoval v jízdě s poškozeným autem. Mark Webber má od zítřka nové šasi a o Timu Glockovi není jasné, zda vůbec nastoupí.

Důležité je pořadí, v jakém k jednotlivým prohřeškům došlo. A tak Mark Webber a případně Timo Glock budou potrestání až zítra, protože předloží ke kontrole nová šasi. Na základě této kontroly pak technický delegát FIA upozorní sportovní komisaře, kteří formálně rozhodnou o penalizaci.

Jasno do situace tak vnese už jen samotná FIA. Ta zveřejňuje finální podobu startovního roštu ne později než čtyři hodiny před závodem - ve 3:00 našeho času.

Je ovšem zřejmé, že na prvních sedmi místech budou stát závodníci v pořadí Sebastian Vettel, Jarno Trulli, Lewis Hamilton, Nick Heidfeld, Kimi Räikkönen, Nico Rosberg a Robert Kubica.

Doporučujeme

Články odjinud