Bez konkurence přistupují u Pirelli k vývoji konzervativně, myslí si Verstappen | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Bez konkurence přistupují u Pirelli k vývoji konzervativně, myslí si Verstappen

Italské značce Pirelli by ve formuli 1 při vývoji pneumatik prospěla konkurence, prohlásil dvojnásobný mistr světa Max Verstappen. Podle něj by zlepšení potřebovaly především pneumatiky do extrémního mokra.

V roce 2011 firma Pirelli porazila Bridgestone a získala monopol na dodávání pneumatik pro „královnu motorsportu“. FIA se rozhodla zabránit v pokračování „války pneumatikářů“ především kvůli rostoucím finančním nákladům, které bylo nutné vynakládat na vývoj.

Od chvíle, kdy se Pirelli stalo jednotným dodavatelem pneumatik pro F1, dochází pravidelně k názorovým výměnám mezi zástupci italské firmy a piloty a členy jejich týmů, kteří italského pneumatikáře často kritizují.

Ze strany Pirelli poté přicházejí vyjádření uvádějící, že dodávané směsi pouze odpovídají nastaveným požadavkům od FIA.

Podle Verstappena by Pirelli prospěl návrat konkurence, tedy přítomnost druhého dodavatele pneumatik.

„Když máte v paddocku válku pneumatikářů, tak musí všichni zacházet do extrémů a opravdu tlačit na vývoj,“ rozpovídal se Nizozemec pro web f1i.com.

„Pokud pro vás neexistuje konkurence, tak k tomu přistupujete klidněji. Pořád vás to ale stojí spoustu peněz, neberte mě špatně, ale prostě nemusíte hledat další dvě až tři desetiny.“

Verstappen osobně kritizoval Pirelli v loňské sezoně především po GP Japonska v Suzuce, kde se podle něj ukázalo, že italské pneumatiky nezvládají extrémně deštivé podmínky.

„Nechci být jen negativní, protože se mi s nimi dobře pracuje a spolupracujeme na tom, abychom získali lepší pneumatiky pro závodění v dešti.“

„Možná spolu budeme již brzy mluvit. Chci jim prostě pomoci, protože se tu pohybují už dlouho a je skvělé, kolik do F1 zainvestovali. Jsou skvělá značka, ale společně můžeme dosáhnout na ještě více.“

Doporučujeme

Články odjinud