Barrichello se stěhuje do IndyCar, nastoupí i v Indianapolisu

Barrichello se stěhuje do IndyCar, nastoupí i v Indianapolisu

Brazilec na tiskové konferenci v Sao Paulu společně s vedením týmu KV Racing Technology oznámil, že absolvuje celou letošní sezonu IndyCar, a to včetně oválů.

O možném stěhování bývalého pilota Jordanu, Stewartu, Ferrari, Hondy, Brawnu a Williamsu za oceán se čile spekulovalo od konce ledna. Tehdy se Barrichello na pozvání Tonyho Kanaana účastnil testů vozu DW12 na okruhu v Sebringu. Z nového stroje byl nadšen, a tak bylo brzy rozhodnuto o další sérií jízd, tentokrát v kalifornské Sonomě. Ty se uskutečnily o uplynulém víkendu.

KV Racing Technology i Barrichello se shodovali na tom, že k podepsání smlouvy chybělo jen doladění detailů. Tím prvním bylo, zda devětatřicetiletý jezdec vyslyší přání své manželky Silvany, která si nepřála, aby závodil na oválech. KV Racing na svém twitteru v žertu uvedl, že za přesvědčení Silvany děkuje synům manželů Barrichellových, kteří si přáli vidět svého otce závodit po celý rok.

Další záležitostí k řešení byla otázka sponzorů. Jednání s brazilskou stavební společností Brasil Maquinas byla úspěšná. Šušká se, že stejná společnost se pokoušela udržet Barrichella u Williamsu, Sennovy sponzory ovšem přeplatit nedokázala. Zůstane-li Brasil Maquinas věrno svým barvám, které nasazuje například v brazilském mistrovství cestovních vozů, bude Barrichello závodit v modrobílém. Barrichellovo oblíbené číslo jedenáct si již zabral Tony Kanaan, shodou okolností nejlepší Barrichellův přítel a týmový kolega v jedné osobě. Barrichello tak vezme zavděk osmičce.

KV Racing do sezony nasadí celkem tři vozy, mimo Kanaana s Barrichellem za něj pojede také Venezuelan E. J. Viso. Sezona 2012 bude čítat šestnáct závodů (první je na pořadu 25. března), jedenáct z nich se pojede na městských či přírodních okruzích. Vrcholem sezony bude 101. ročník 500 mil Indianapolis. Ten je naplánován krátce po Barrichellových čtyřicátinách. 

Barrichellův příchod do IndyCar je považován za pozitivní znamení pro tuto závodní sérii jako takovou. Danica Patrick, která byla v posledních letech hlavním diváckým tahákem, se stěhuje do NASCAR a americké formulové závodění tak potřebovalo další velké jméno. 

Doporučujeme

Články odjinud