Barrichello odstartuje do své třísté grand prix ze sedmého místa

Do první desítky se prosadily oba williamsy i Adrian Sutil. Liuzzi i oba jezdci Toro Rosso odstartují ze středu pole, nedařilo se Sauberu, oba jeho jezdci skončili mimo trať už v první části kvalifikace.

Williams
Oba závodníci hající barvy tradičního anglického týmu se v kvalifikaci na Velkou cenu Belgie na okruhu Spa-Francorchamps prosadili do elitní desítky. Novopečený předseda Asociace jezdců velkých cen (GPDA) Rubens Barrichello zajel sedmý nejrychlejší čas, Nico Hülkenberg byl devátý. Brazilec měl přitom ráno problémy s nastavením. "Tým ale po tréninku přišel se skvělými nápady, které se vyplatily. Prožívám skvělý víkend, společně se svou rodinou i s týmem slavím třístý závod a budu se snažit zajet co nejlepší výsledek," slíbil Barrichello. Hülkenberg zajel svůj kvalifikační čas na opotřebovaných pneumatikách. Každý z jezdců bude mít zítra jinou strategii. Barrichello začne na tvrdších pneumatikách a Hülkenberg na měkčích. Strategie se ale stejně budou přizpůsobovat počasí.

Force India
Adrian Sutil osmým místem splnil svůj cíl dostat se do první desítky. Vitantonio Liuzzi byl čtrnáctý, ale díky penalizaci obou mercedesů se posune o dvě místa dopředu. "Díky přeháňkám to byla obtížná kvalifikace, na boxové zdi i na okruhu jsme museli dělat rychlá rozhodnutí. Na třetí část mi zbývala jediná sada měkčích pneumatik a byl jsem rád, že jsem stihl alespoň jedno kolo, než začalo pršet," přiznal Sutil. Liuzzi je rád, že se podařilo vyřešit problémy s vyvážením v zatáčkách a s maximální rychlostí na rovinkách a přestože s výsledkem kvalifikace není spokojen, věří, že má šanci bodovat.

Toro Rosso
Jaime Alguersuari a Sébastien Buemi obsadili třinácté, respektive patnácté místo. Oba se díky penalizacím mercedesů posunou o dvě místa dopředu. Podle Španěla byla první část kvalifikace noční můrou. Ve druhé části si na slickách věřil, ale ve třinácté a čtrnácté zatáčce jel příliš opatrně a ztratil. "Proto jsem se nedostal dál, ale upřímně řečeno, nečekal jsem, že budu takhle nahoře. Doufám, že zítra bude pršet," přeje si. Buemi se nechal slyšet, že kvalifikace byla velmi chaotická. "Myslím, že na svůj poslední pokus jsem vyjel příliš brzy, trať stále ještě osychala a kdybych jel o trochu později, měl bych k dispozici rychlejší trať, litoval Švýcar."

Sauber
Ani jeden z jezdců Sauberu neprošel první částí kvalifikace, navíc oba skončili mimo trať. Kamuj Kobajaši zajel devatenáctý nejrychlejší čas, ale díky penalizacím Michaela Schumachera a Tima Glocka se o dvě místa posune. Pedro de la Rosa, který se s vozem dokonce dotkl bariéry, je až dvaadvacátý. Oběma se svorně nevyplatilo nasadit na stále ještě místy mokré trati slicky. "První zatáčky byly v pohodě, ale před osmou zatáčkou byla trať mnohem vlhčí, než jsem čekal, a skončil jsem v kačírku, dostal jsem se zpátky, ale už bylo pozdě," litoval Kobajaši. Ze své chyby byl zklamaný také de la Rosa, který věřil, že bude bojovat o postup do třetí části kvalifikace. "Trať postupně osychala a bylo těžké poznat, co najdete v jaké zatáčce. Když jsme nasadili slicky, byli jsme příliš optimističtí," přiznal jezdec, který se přetočil ve čtrnácté zatáčce.

Doporučujeme

Články odjinud