Barrichello má radost, ale ví, že klíčový bude zítřek

Button měl přezout na přechodné pneumatiky.

Boj o titul se v nedělní Velké ceně Brazílie může hezky zdramatizovat. Domácí Rubens Barrichello vybojoval v dnešní prodloužené kvalifikaci na osychající trati pole position, zatímco jeho týmový kolega Jenson Button odstartuje ze čtrnáctého místa. V celkové klasifikaci ztrácí Brazilec na Angličana čtrnáct bodů.

Barrichello získal první místo na startu naposledy v roce 2004 právě v Brazílii. Tehdy ještě závodil za Ferrari. "Je pochopitelně skvělé, když vyjedete na trať a máte perfektní vyvážení. Pak není důležité, jestli je mokro, nebo sucho. Měli jsme několik strategií, nikdy nevíte, co se může stát," přiznal Brazilec. "Jsem velmi šťastný, bylo skvělé tu řídit. Možná jsme měli méně paliva než ostatní, ale je lepší startovat zepředu a určit si vlastní tempo než vyrážet z prostředka pole."

"Je skvělé, kolik diváků počkalo, protože pršelo opravdu dlouho. Myslel jsem, že odejdou, ale jsem moc rád, že zůstali," radoval se aktuálně druhý jezdec průběžného pořadí šampionátu. "Během sedmnácti let ve formuli jedna jsem nikdy během kvalifikace nešel dvakrát čůrat. Jsem velmi hrdý, čeho jsme dnes dosáhli."

Domácí hrdina přitom do závěrečné části kvalifikace postupoval z desátého místa. "Věděl jsem, že auto je konkurenceshopné. Nechávám plyn na podlaze, protože jsme zatím nic nevyhráli. Dnes jsme odvedli fantastickou práci. Čeká nás skvělá noc. Klíčový bude zítřek," upozorňuje Brazilec, který se zítra nebude ohlížet na své soupeře v boji o titul Jensona Buttona a Sebastiana Vettela. "Budu závodit tak, abych mohl vyhrát. Až závod skončí, pustím si rádio a zjistím, jak dopadli Jenson a Sebastian. Těším se na zítřek."

Nejhorším okamžikem kvalifikace byla podle druhého jezdce průběžného pořadí šampionátu havárie Vitanonia Liuzziho. "Nemohli jsme v té chvíli znovu rozjet kvalifikaci. Na té rovince jsem jel na čtyřku a skoro nic jsem neviděl. Při akvaplaninku nevíte, co se může stát. Omlouváme se všem, že museli čekat. I já musel čekat, ale pak jsem měl z jízdy potěšení," dodal spokojený Barrichello. 

Jenson Button může zítra za určitých okolností slavit titul, ale dnes nepostoupil ze druhé části kvalifikace. Pro osychající trať totiž nepřezul na přechodné pneumatiky. "Jak začala trať osychat, auto bylo nedotáčivé. Ve třetím kole (po restartu) začaly odcházet zadní pneumatiky a bylo to. Udělali jsme chybu, že jsme nenasadili přechodné gumy," přiznal leader celkové klasifikace šampionátu. Vinu však na nikoho svalovat nechtěl. "Jedná se o rozhodnutí každého z nás. Jsme tým."

Doporučujeme

Články odjinud