Barrichello let strávených u Ferrari nelituje, i když nedostal pořádnou šanci

Barrichello let strávených u Ferrari nelituje, i když nedostal pořádnou šanci

Rubens Barrichello závodil šest let pro Ferrari, a i když neměl stejné podmínky jako týmový kolega Michael Schumacher, nic by neměnil.

Po celou dobu svého působení u Ferrari měl Barrichello za kolegu Schumachera, který získával jeden titul za druhým. Brazilec si sice připsal vítězství v Grand Prix, ale spokojený být nemohl.

"Při spolupráci s ním (Schumacherem) jsem se hodně naučil a jsem si jistý, že on měl stejný pocit," řekl Barrichello pro Autosport. "Byl velmi, velmi soutěživý a užili jsme si spolu srandu. Na trati možná méně, ale svým způsobem jsme byli dobří týmoví kolegové. Užil jsem si to a nic bych neměnil."

Ideální podmínky ale Barrichello ze svého pohledu neměl. "Býval bych rád dostal pořádnou šanci v šampionátu, ale nakonec jsem jezdil pro Ferrari, získal s ním devět vítězství a vždy jsem odvedl maximum."

"Vždy jsem musel zkoušet odlišné strategie, protože jsem vždy věděl, že on (Schumacher) má plán A a je plán B. Naučil jsem se hodně po mentální stránce, protože byla doba, kdy jsem si říkal, že jsem se až moc soustředil na týmového kolegu místo sebe samotného. Proto jsem se cítil šťastnější, když jsem odešel (k Hondě). Nevyhrával jsem, ale byl jsem šťastnější."

Barrichello říká, že do Ferrari nikdy úplně nezapadl. A to ne proto, že by se nesnažil. "Vždy jsem věřil, že tou správnou cestou je být vlídný a k věcem se dopracovat," vysvětloval. "Oni (Ferrari) se občas otočili na svých židlích vůči mně zády, aby probrali strategii a podobné věci, takže já jsem vzal svoji židli, šel jsem k nim na druhou stranu a snažil se rozvinout konverzaci."

"Doufal jsem, že se situace změní a že si jednoho dne pomyslí: ´OK, tenhle kluk si něco zaslouží, protože je to velký testovač, vybírá pneumatiky, pomáhá, takže si zaslouží mít v závodech volné ruce.´"

"Mnoha rozhodnutími mě naštvali. Vždy jsem si myslel, že se to zlepší, což se také stalo. Zažil jsem tam i lepší časy, ale pak se to dostalo do bodu, kdy jsem toho měl dost."

Brazilec se po odchodu z Ferrari propracoval přes Hondu a Brawn GP až do Williamsu, který se ho letos zbavil. Teď je bez angažmá, ale koketuje s IndyCar. Věří však, že ve formuli 1 neskončil.

"Nikdy nevíte, co se stane. Pokud už nebudu ve formuli 1, tak budu někde poblíž. Chci se s ní rozloučit, teprve až mi bude 60 let nebo tak," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud