Barrichello chce ve Williamsu ctít Sennův odkaz

Jméno svého idolu poveze na svém voze.

Již od začátku listopadu je známo, že Rubens Barrichello svou bohatou kariéru prodlouží ještě minimálně o jeden rok. Magickou hranici tří stovek startů ve formuli 1 překročí v barvách týmu Williams. Právě britská stáj má pro sedmatřicetiletého Brazilce zvláštní význam. Jednalo se o poslední tým jeho idolu Ayrtona Senny. Jméno trojnásobného mistra světa bude příští rok zdobit přední část Barrichellova vozu.

"To, že budu řídit vůz Williamsu s jeho jménem pod nosem auta, pro mě hodně znamená. Přestup k Williamsu mi splnil dávný sen, přestože jsem se při podpisu smlouvy musel řídit spíše rozumem než sentimentem. Kdybych to udělal pouze z citových důvodů, podepsal bych cokoliv za jakýchkoliv podmínek, abych se sem dostal.

Už od malička jsem toužil po tom za ně závodit. Jak už jsem ale řekl, k podpisu smlouvy došlo i z čistě racionálních důvodů - motor vypadá dobře, šasi také, v týmu je mnoho lidí, kteří své práci opravdu rozumí. Hodně dokonce pomýšlím na to, že bychom v příští sezoně mohli bojovat o vítězství v závodech," řekl Barrichello na katarském okruhu Losail.

Rok 2010 bude pro rodáka ze Sao Paula symbolický i z jiného důvodu. Do závodů formule 1 se definitivně vrací jméno Senna:

"Inu, život jde dál. Je skvělé, že se kruh uzavírá. Mám radost, že Bruno vyrostl do úrovně, kdy může závodit ve formuli 1. Znal jsem ho už jako kluka. Návrat jména Senna je pro formuli 1 skvělá věc. Přeji mu to nejlepší."

Williams sází na taktiku spojení nezměrných zkušeností a dravého talentu. Barrichellovým týmovým kolegou bude Nico Hülkenberg, který oslňoval v nižších formulových sériích.

"Vypadá velice rychle. Sledoval jsem ho v sérii GP2 a vypadá to, že je za volantem opravdu skvělý. Samozřejmě potřebuje zkušenosti, které bych mu měl za příští rok být schopen pomoci na sbírat. Doufám, že budeme jeden druhého tlačit vpřed pro dobro nás obou," řekl Barrichello na adresu mladého Němce.

Rubens Barrichello si zimní přestávku zkracuje závoděním na motokárách, byť s o něco skromnějšími výsledky než loni. Loňské vítězství v mezinárodním charitativním klání Felipeho Massy obhájit nedokázal. Nezískal ani rekordní deváté vítězství v závodě Granja Viana, který se jede na pět set mil. Přesto může mít další důvod k radosti. Jeho oblíbený okruh Silverstone zůstává v kalendáři formule 1:

"Patřím k největším příznivcům Silverstonu. Tamní okruh a atmosféru zbožňuji. Formule 1 by už nebyla formulí 1, kdybychom o něj přišli. Je to jeden z nejlepších závodů v kalendáři. Myslím, že za deset let si něco podobného budeme říkat i o Abú Zabí a Bahrajnu. Nové tratě jsou velice dobré a jsou také bezpečnější, starší okruhy však v sobě mají jistý kouzelný dotyk minulosti."

 

Doporučujeme

Články odjinud