Barceloně dnes kraloval Mark Webber

Mark Webber dosáhl po bezchybném výkonu prvního letošního vítězství. Druhý dojel k radosti domácích fanoušků Fernando Alonso a třetí po potížích s brzdami Sebastian Vettel.

Sezona formule 1 vstoupila Velkou cenou Španělska do své evropské části. Jelo se tradičně na okruhu Montmeló u Barcelony a řada týmů připravila vylepšení svých vozů.

Po startu udržel vedení Mark Webber, i když jeho souboj s týmovým kolegou Sebastianem Vettelem byl v úvodních zatáčkách velmi těsný. Do boje se zapojil také Lewis Hamilton, ale nakonec se na prvních šesti místech srovnalo pořadí Webber, Vettel, Hamilton, Alonso, Button a Schumacher. Na sedmé místo se posunul Massa a na osmé Sutil, naopak po startu se propadli Kubica, Rosberg a Kobajaši.

Brzy se mezi vozy na prvních místech vytvořily znatelné rozestupy a nedocházelo k žádným výrazným soubojům. Snad jen okolo devátého místa to bylo mezi Kubicou a Alguersuarim těsné. Vzrušení tak přinesly až první zastávky v boxech.

Ze špičky tam jako první zamířili v patnáctém kole Massa se Schumacherem. Obsluha u Mercedesu byla rychlejší a Němec tak zvýšil svůj náskok na Brazilce. Naopak Rosberg měl při zastávce mnohem méně štěstí. V boxech mu nestačili dotáhnout pravé přední kolo a mechanici ho museli několik metrů tlačit zpět. V šestnáctém kole absolvovali zastávku také Vettel, Alonso a Button, který při výjezdu klesl za Schumachera. I po zastávkách udržel vedení Webber, naopak Vettel klesl na třetí místo za Hamiltona. Při jejich souboji po Angličanově výjezdu z boxů musel dokonce na chvíli zajet do výběhové zóny.

V dalších kolech se Button snažil útočit na Schumachera, ten ho ale čistou obrannou jízdou nepustil před sebe. Na oba se postupně dotahoval Massa, ale do přímého kontaktu se nedostal. Na čele mezitím neohroženě ujížděl Webber před Hamiltonem a Vettelem.

Uprostřed pole docházelo k několika dílčím soubojům. Například ve třiadvacátém kole předjel v první zatáčce domácí Alguersuari vnějškem Hülkenberga a posunul se na jedenácté místo. Jiné startosti měl Španělův týmový kolega Buemi, který si musel za nebezpečnou jízdu odbýt penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou.

Massa si pak poškodil přední křídlo o vůz HRT Karuna Čandhoka, ale zůstal na trati. Sám Ind si naopak přední křídlo brzy urazil při kolizi s Alguersuarim, který ho předjížděl o kolo. Zajel sice ještě do boxů, ale byla to pro něho labutí píseň, protože brzy po zastávce odstavil vůz mimo trať. Španěl si za způsobení kolize vysloužil penalizaci v podobě průjezdu boxy.

Vypadalo to, že závod už se dojede v poklidu, ale v závěrečných dvanácti kolech došlo v první šestce k několika změnám. V pětapadesátém kole byl Vettel díky potížím s brzdami široký v jedné ze zatáček a klesl na čtvrté místo za Alonsa. Okamžitě zajel do boxů pro nové pneumatiky, ale jízdní vlastnosti jeho vozu to příliš nezlepšilo. V závěrečných kolech musel zpomalit. Jeho náskok na Schumachera činil tři kola před cílem více než dvacet sekund, takže si to mohl dovolit.

Největší rána přišla v předposledním kole, kdy Hamilton po defektu levé přední pneumatiky ve vysoké rychlosti havaroval a levý bok vozu obrousil o zeď. Nejrychlejší kolo závodu mu při odstoupení těžko bylo útěchou. Na druhou příčku se tak posunul za jásotu domácích fanoušků Alonso.

Webber si po zásluze připsal první letošní vítězství, v kariéře třetí. Na stupně vítězů ho doprovodili Alonso s Vettelem, nejlepší výsledek po návratu do F1 si připsal čtvrtý Schumacher. Na pátém místě dojel Button, šestý Massa, na sedmou pozici se nakonec posunul Sutil a na osmou Kubica. Na deváté místo se po startu z osmnáctého místa propracoval Barrichello a bod za desáté místo si připsal Alguersuari.

Vedení v šampionátu udržel se 70 body Button s tříbodovým náskokem na Alonsa. Třetí je Vettel (60 bodů), Webber se dnešní výhrou posunul na čtvrté (53), Rosberg, který se dnes trápil a nebodoval, je pátý (50), bod na něho ztrácejí Massa s Hamiltonem. Schumacher je po dnešním čtvrtém místě celkově devátý. V Poháru konstruktérů vede McLaren (119) o tři body před Ferrari. Další tři body ztrácí Red Bull.

Příští závod se jede už za týden 16. května v Monaku. Volné tréninky tradičně začínají již ve čtvrtek.

GP Španělska 2010 - závod

P. Jezdec Tým Kola Čas/ztráta Start
1 Mark Webber RBR-Renault 66 1:35:44,101 h 1
2 Fernando Alonso Ferrari 66 +24,0 s 4
3 Sebastian Vettel RBR-Renault 66 +51,3 s 2
4 Michael Schumacher Mercedes GP 66 +1:02,1 min 6
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 66 +1:03,7 min 5
6 Felipe Massa Ferrari 66 +1:05,7 min 9
7 Adrian Sutil Force India-Mercedes 66 +1:12,9 min 11
8 Robert Kubica Renault 66 +1:13,6 min 7
9 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 65 +1 kol 17
10 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 65 +1 kol 15
11 Vitalij Petrov Renault 65 +1 kol 19
12 Kamuj Kobajaši BMW Sauber-Ferrari 65 +1 kol 10
13 Nico Rosberg Mercedes GP 65 +1 kol 8
14 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 64 +2 kol 3
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 64 +2 kol 16
16 Nico Hülkenberg Williams-Cosworth 64 +2 kol 13
17 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 63 +3 kol 18
18 Timo Glock Virgin-Cosworth 63 +3 kol 22
19 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 62 +4 kol 23
- Sébastien Buemi STR-Ferrari 42 +24 kol 14
- Karun Čandhok HRT-Cosworth 27 +39 kol 24
- Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 18 +48 kol 12
- Bruno Senna HRT-Cosworth 0 +66 kol 21
- Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0 +66 kol 20

Doporučujeme

Články odjinud