Automobilka Renault už nechce, aby tým formule 1 nesl její jméno

Automobilka Renault už nechce, aby tým formule 1 nesl její jméno

Francouzská automobilka Renault uvítala snahu týmu Renault přejmenovat se na Lotus, protože už s ním má společné jen technické partnerství.

Enstonská stáj Renault patřila automobilce stejného jména až do roku 2009. Na jeho konci prodali Francouzi po odhalení podvodu z GP Singapuru většinový podíl společnosti Genii, loni pak i svůj minoritní podíl.

"Prodali jsme tým před dvěma lety a naší strategií bylo neukončit partnerství s týmem úplně, protože když jste velká automobilka, nemůžete jen tak skončit," řekl výkonný ředitel Renaultu Sport Jean-Francois Caubet pro Autosport. "Naše strategické rozhodnutí bylo odejít postupně a budovat technické partnerství."

Tým Renault si však ponechal svůj název, a i když letos přibral hlavního sponzora Lotus, správně je pořád označován jako tým Renault, protože k oficiálnímu přejmenování nedošlo. "Co se týče jména šasi, bylo to pro Renault trochu nepříjemné, protože tým ovládá Genii, hlavním sponzorem je Lotus, ale pro britský tisk je to tým Renault," konstatoval Caubet. "Na změnu jsme moc netlačili, ale požádali jsme Bernieho, jestli by nám mohl pomoci. Lotus bude dobrým řešením."

O povolení změnit název Renault na Lotus tým už požádal, ale Ferrari, Sauber a HRT změnu chtějí nejdříve prodiskutovat. Komise F1 by měla na toto téma znovu jednat 3. listopadu.

Pro automobilku Renault je enstonský tým už jen jedním ze zákazníků, a to dokonce ani ne tím hlavním. Francouzi teď totiž považují za svůj ´tovární´ tým Red Bull Racing. To ale neznamená, že by svoji bývalou stáj šidili.

"Budeme ji dodávat motory a dál se snažit, protože potřebujeme druhý silný tým, který bude tlačit Red Bull," vysvětloval Caubet. "Nechceme mít jen Red Bull, když máte dva dobré týmy, můžete mezi nimi neustále porovnávat. Je velmi důležité mít interní konkurenci. Takže i když se vztah změní a budou jen zákazníkem, pořád pro nás budou velmi důležitým zákazníkem."

Doporučujeme

Články odjinud