Aston Martin zvažuje vstup do F1 jako výrobce motorů

Aston Martin zvažuje vstup do F1 jako výrobce motorů

Před pár dny jsme se dozvěděli, že Cosworth velmi vážně zvažuje, že by od roku 2021 opět dodával pohonné jednotky. Podobné plány má také Aston Martin.

Aston Martin můžeme ve formuli 1 vidět už dnes. Spolupracuje s Red Bullem, i když v samotné F1 jde spíše o marketing. Reálným projektem je vůz Valkyrie, na kterém pracuje Aston společně s Adrianem Neweym.

V současné době se pracuje na pravidlech pro rok 2021. Pohonné jednotky mají být jednodušší a hlavně levnější. To láká i nové výrobce. Aston Martin se diskuse o nových pravidlech účastní.

„Vždy je tu otázka: chcete vstoupit jako tým? Naším hlavním konkurentem je Ferrari, takže v tomto smyslu existuje důvod, proč být nějakým způsobem zapojen,“ uvedl šéf Astonu Andy Palmer pro Motorsport.com.

„Jsme ale společnost, která se zrovna dostala do zisku. Nemáme 350 až 400 milionů, které musíte ročně na F1 vynaložit.“ 

„Pokud, a to je opravdu pokud, bude existovat limit na počet lidí nebo množství peněz, které můžete vynaložit na vývoj nového motoru a je to na rozumné úrovni, máme dobrý důvod to prostudovat.“ 

O případném vstupu Astonu ale nakonec rozhodne konečná podoba pohonných jednotek.

„Je jasné, že všichni souhlasí s tím, že v F1 je potřeba lepší podívané, více hluku, že nechcete moc omezovat výkon, ale musí to zaplatit náklady na vstup. Nemyslím si, že v místnosti je někdo, kdo by s tím nesouhlasil.“

Podle Palmera je ale problém se dohodnout, jak tyto cíle naplnit. Podle něj bude muset nakonec FIA nebo F1 přijat rozhodnutí a říct, jak to bude.

Už dnes Aston spolupracuje se zmíněným Cosworthem na voze Valkyrie. Obě firmy by mohly spolupracovat také na pohonné jednotce pro F1, ale Aston podle Palmera nechce být jen v roli sponzora.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud