Assen by pro pořádání grand prix nepotřeboval mnoho úprav

Assen by pro pořádání grand prix nepotřeboval mnoho úprav

Promotéři formule 1 uvažují o návratu nizozemské grand prix do kalendáře mistrovství světa. Závody „královny motorsportu“ by mohl v budoucnu hostit na příklad okruh v Assenu.

Ředitel FIA pro formuli 1 Charlie Whiting nedávno okruh v Assenu navštívil a informoval jeho vlastníky o tom, co by bylo potřeba zlepšit, aby odpovídal požadovaným standardům.

4.5 km dlouhý okruh by přitom mnoho investic nevyžadoval. Zásadní změny by potřebovaly jen obrubníky. Do některých zatáček by poté musely být ještě instalovány vyžadované TecPro bariéry a okruh by mohl zažádat o udělení licence „grade one“ potřebné po pořádání velkých cen F1.

O grand prix v Nizozemsku by mohl být mezi fanoušky velký zájem především díky osobnosti Maxe Verstappena. Mladý nizozemský pilot stáje Red Bull získal tisíce příznivců, kteří v obrovských počtech navštěvují třeba grand prix Belgie nebo Rakouska.

Sám Verstappen se již s monopostem F1 v Assenu předvedl, a to v rámci exhibiční akce v roce 2015, kdy ještě hájil barvy Toro Rosso.

Z nejvýznamnějších akcí v současnosti hostí tento okruh závody MotoGP a MS superbiků. Formulové závody přivezla do Assenu v roce 2007 dnes již neexistující série Champ Car, jejíž závod zde vyhrál před pár lety tragicky zesnulý Justin Wilson.

Zajímavostí je, že během závodního víkendu Champ Car v roce 2007 zde zajel absolutní rekord okruhu 1:18.765 pozdější pilot Toro Rosso Sébastien Bourdais.

Foto: Red Bull Content Pool

Doporučujeme

Články odjinud