Anorexie ve F1? Každé sousto bude kvůli svatozáři problém

Anorexie ve F1? Každé sousto bude kvůli svatozáři problém

Jezdci formule 1 to nemají jednoduché. Musí nejen tvrdě trénovat, ale také dodržovat přísnou životosprávu.

Minimální hmotnost vozu v sobě obsahuje i pneumatiky a jezdce. Cílem a snem inženýrů je postavit auto, které je fakticky nelegální, protože má alespoň o pár kilogramů méně. Vůz je následně „legalizován“ závažími, která inženýrům pomáhají s vyvážením auta.

Příští rok minimální hmotnost vzroste o 6 kg kvůli svatozáři. To samozřejmě nestačí, ale část hmotnosti svatozáře je už v současném hmotnostním limitu.

Jak ale prozradila Force India, nebude stačit ani to. Svatozář a další úpravy šasi přinesou nárůst o zhruba 14 kg. Větší a těžší jezdci budou mít problém. Tlak ze strany týmu na jejich tělesnou hmotnost bude opět větší.

„Jsme si toho vědomi a mluvíme o tom,“ řekl Nico Hülkenberg, kterého cituje Motorsport.com. Němec patří mezi největší jezdce v F1.

„Je to politická záležitost. Týmy musí souhlasit se změnou hmotnosti, ale některé to nechtějí.“

„Pro mě jako vyššího a těžšího jezdce to bude určitě docela trest. Tým mi už řekl, že bych mohl mít nějaké problémy s nadváhou a zeptal se mě, zda mohu držet dietu!“

Romain Grosjean řekl, že už dnes má podváhu a že kdyby mohl, měl by trochu větší hmotnost. Vtipkoval, že si bude muset asi něco uřezat.

Svatozář nepřežije, věří Hülkenberg

Nico Hülkenberg poměrně překvapil. Je snad prvním z jezdců, který si myslí, že svatozář nepřežije. „Nemyslím si, že svatozář v F1 přežije moc dlouho, abych byl upřímný. Myslím, že si lidé uvědomí, že to není nutné.“

Getty Images / Charles Coates 

Doporučujeme

Články odjinud