Anketu Jezdec dne letos ovládl Verstappen

Anketu Jezdec dne letos ovládl Verstappen

Letošní novinkou byla anketa Jezdec dne, kterou pořádá přímo FOM na stránkách F1.com. Nejvíce anket vyhrál Max Verstappen.

Nejdříve se hlasovalo od konce závodu přibližně necelých 24 hodin. Později došlo k úpravě a hlasování začalo od poloviny závodu do jeho konce.

Nejúspěšnější byl v anketě Jezdec dne Max Verstappen. Poprvé vyhrál ve Španělsku, což byl jeho první závod pro Red Bull a také první vítězství ve formuli 1. 

Některé Verstappenovy výsledky byly poněkud kontroverzní. Anketu vyhrál třeba i v USA, kde vůbec nedojel do cíle. 

Byly zde ale i opačné případy. V Kanadě zřejmě fanoušky zaujalo to, jak za sebou udržel v závěru závodu Rosberga a o vítězi ankety v Brazílii asi nebylo pochyb. Verstappen byl po své jízdě na mokrém Interlagosu srovnáván se Sennou či Schumacherem.

Za zásluhy se sice neuděluje titul mistra světa ale anketa Jezdec dne ano. Někdy bylo Verstappenovo vítězství možná zasloužené, ale dostat cenu mohli i jiní. Třeba v Rakousku by si ji určitě zasloužil Wehrlein, který s Manorem získal bod za desáté místo.

Podobně tomu bylo v Malajsii, kde by si zasloužil cenu Alonso, který se po startu z konce pole propracoval na sedmé místo.

Ostatní jezdci

Třikrát vyhrál ocenění Sebastian Vettel. Poprvé se tak stalo v Singapuru. Kvůli poškození zavěšení skončil Vettel v kvalifikaci poslední. Do závodu odstartoval na měkké směsi a i díky dobré strategii se nakonec dostal na páté místo. 

Podruhé vyhrál Vettel anketu v kontroverzní Velké ceně Mexika a naposledy v Abú Dhabí, kde předvedl ke konci stíhací jízdu na superměkké sadě a po delší době se dostal na stupně vítězů.

Dvakrát vyhráli anketu Pérez a Grosjean. V případě Mexičana se tak stalo v Monaku a v Baku, kde získal stupně vítězů. Grosjean vyhrál úvodní dvě kola. Hned v prvních závodech získal pro Haas body.

Kevin Magnussen, Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton a Nico Rosberg vyhráli anketu Jezdec dne jednou.

Hamilton v Belgii po obří penalizaci za překročení limitního počtu komponent pohonné jednotky startoval z poslední řady. Hodně mu pomohly kolize v úvodu závodu i výjezd safety caru. Nakonec se dokázal dostat na stupně vítězů za Rosberga a Ricciarda.

Magnussen v Rusku po startu ze 17. místa dojel do cíle na 7. místě a získal první body pro Renault. 

Räikkönen v Maďarsku odstartoval z 14. místa a do cíle nakonec dojel na 6. pozici. 

Rosberg vyhrál anketu v Itálii, kde se na startu dostal před Hamiltona. 

V Německu se stal jezdcem dne Daniel Ricciardo. V kvalifikaci porazil Verstappena, ale na startu se propadl za něj. Ke konci závodu se před něj i díky odlišné strategii dostal zpět a vybojoval druhé místo. 

Daniil Kvjat uspěl v Číně, kde získal pódium. K tomu, aby zůstal u Red Bullu, mu to ale nakonec nepomohlo.

Přehled

1. Max Verstappen: 8x (Španělsko, Kanada, Rakousko, Velká Británie, Malajsie, Japonsko, USA a Brazílie)

2. Sebastian Vettel: 3x (Singapur, Mexiko, Abú Dhabí)

3. Romain Grosjean: 2x (Austrálie, Bahrajn)

= Sergio Pérez: 2x (Monako, Baku)

5. Daniil Kvjat: 1x (Čína)

= Kevin Magnussen: 1x (Rusko)

= Kimi Räikkönen: 1x (Maďarsko)

= Daniel Ricciardo: 1x (Německo)

= Lewis Hamilton: 1x (Belgie)

= Nico Rosberg: 1x (Itálie)

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud