Anketa: Kdo podle vás získá letošní titul?

Anketa: Kdo podle vás získá letošní titul?

Pomalu ale jistě se blížíme do poloviny sezóny a je velmi pravděpodobné, že si to o titul rozdají piloti Mercedesu. Bude na konci roku Lewis Hamilton dvojnásobným mistrem světa nebo Nico Rosberg napodobí svého otce a stane se mistrem světa on?

Když řeknete Alonso, Hamilton nebo třeba Vettel, tak vám průměrný fanoušek formule 1 udělá dlouhou přednášku a když těch fanoušků vyberete více, možná se i poperou. Jsou jezdci, kteří jdou za vítězstvími doslova přes mrtvoly a budí emoce – pozitivní i negativní. To je ale zcela v pořádku, musíme si uvědomit, že pilot má šanci na titul jen po krátkou dobu svého života a od čtyř, pěti let se nepřipravuje 24 hodin denně a 365 dní v roce na nic jiného.

Pak je tu Nico Rosberg. U jeho jména si většina moc věcí nevybaví. Žádné skandály, nehody,… Rosberg musel dlouho trpět špatnou formu Mercedesu a ještě předtím jezdil za nekonkurenceschopný Williams. Rosberg byl takovou šedou myší, kterou měl podle mnohých Hamilton semlít jako mlýnek na maso. Našli se ale i tací, kteří před tichou vodou varovali.

Lewis Hamilton

  • Datum narození: 7. ledna 1985
  • Počet startů: 137
  • Počet vítězství: 26
  • Počet stupňů vítězů: 60
  • Počet pole positions: 35 

 

Nebýt dvou Hamiltonových odstoupení v Austrálii a Kanadě, byl by se slušným náskokem před Rosbergem. Bylo by však příliš jednoduché říci, že se Rosberg hřeje na prvním místě v šampionátu pouze kvůli problémům svého týmového kolegy.

Na trati je zcela jasné, že oba piloti jsou si více než vyrovnanými soupeři. Hamilton Rosberga nepřevyšuje a už vůbec ne tak, jako převyšoval v uplynulých letech Vettel Webbera. O vítězstvích mezi nimi většinou rozhodne už kvalifikace.

Klíčem bývá kvalifikace

Máme za sebou 8 závodů: 4x vyhrál kvalifikaci Hamilton, 3x Rosberg. Obecně platí, že ten pilot, který v kvalifikaci získá pole position také vyhraje nebo přesněji řečeno získá i v neděli lepší výsledek.

Vítězství stylem start – cíl získal Hamilton v Malajsii, Číně a ve Španělsku.

Rosberg totéž předvedl sice jen v Monaku, ale v Rakousku byl také v kvalifikaci před Hamiltonem a dokázal ho porazit i v závodě. Skóre je tedy 3:2.

V Kanadě vyhrál kvalifikaci Rosberg, Hamilton nedokončil. V Austrálii sice vyhrál Hamilton, ale také nedokončil.

Nico Rosberg

  • Datum narození: 27. června 1985
  • Počet startů: 155
  • Počet vítězství: 6
  • Počet stupňů vítězů: 19
  • Počet pole positions: 7 

 

Jediné střídání pozic tak proběhlo v Bahrajnu, kde po startu z prvního místa ztratil Rosberg pozici v prvním kole. 

Klíčem k titulu tak mohou být kvalifikace. V nich Hamilton Rosberga poráží, ale pouze teoreticky. Skóre je 4:4, v Monaku však Rosberg Hamiltonovi pokazil rychlé kolo.

Dalším prvkem mohou být drobnosti (zastávky v boxech) a technika. Hamiltona zradila dvakrát, Rosberga zatím ani jednou.

V neposlední řadě může hrát roli psychika. Pokud bude Rosberg Hamiltonovi bodově dále unikat, může Hamilton začít ztrácet nervy.

Doporučujeme

Články odjinud