Anketa: Jste pro změnu formátu závodního víkendu?

Anketa: Jste pro změnu formátu závodního víkendu?

Strategická skupina odstartovala to, o čem se mluvilo už delší dobu. Od roku 2016 by mohlo dojít ke změně formátu závodního víkendu.

Je to něco, na co jsme v některých sériích zvyklí. Zejména juniorské série mají mnohdy dva závody o víkendu a k podobnému formátu se nyní vrátilo i DTM. Pro formuli 1 by to však byla v její šedesátileté historii novinka. Tvrdá data nejsou k dispozici, takže můžeme jen spekulovat.

Podle základní představy, která se ale může změnit, by došlo ke zrušení třetího tréninku. Místo něj by v sobotu dopoledne byla kvalifikace a odpoledne pak hodinový sprint. Na základě výsledků sprintu by byl sestaven startovní rošt pro nedělní závod.

Argumenty pro:

  • Větší show. Trénink by nahradil hodinový závod. Za jeden víkend bychom tak dostali více zábavy.
  • Více lidí na okruhu – možná. To je zajímavá otázka. Teoreticky by to mohlo přilákat více diváků na okruh v sobotu. Otázkou je, jak velký by to mělo dopad. Myslím, že zejména u okruhů, kde je větší procento lidí z větší vzdálenosti, menší. Lidé by museli najednou nejen zakoupit dražší vstupenku na dva dny, ale často také ubytování (dnes řada z nich přijede na závod na otočku).
  • Větší sledovanost v televizi. Je zřejmé, že sprint by sledovalo o něco více lidí než kvalifikaci. Ale o kolik?

Argumenty proti:

  • Menší týmy se podle některých informací už teď bojí vyšších nákladů.
  • Narušení DNA formule 1, historických tabulek a statistik.
  • Narušení víkendu pro „středně tvrdé fanoušky“. Jeden z problémů, který dnes u F1 vidím, je v čase startu závodu. Pokud je ve 14 hodin, tak to fanouškovi odrovná celou neděli. Zejména méně tolerantní manželky nebo přítelkyně to nevidí rády. Pokud budeme mít sprint a budete ho chtít vidět živě, budete mít narušen celý víkend. Nejsem si jistý, kolik lidí tohle obětuje.
  • Větší dominance? Zatím se nikde nemluvilo, zda budou za sprint body. Pokud ne, F1 bude ještě více pouhou show místo sportu. Pokud za to body budou (asi menší než za závod), tak se ještě více prohloubí dominance některých týmů. Mercedes by dnes získal double v sobotu, double v neděli… Navíc, ten kdo vypadne v sobotu kvůli technice, nehodě apod. by přišel o body v sobotu a dost možná také o body v neděli.
  • Tohle není jen o tom, že si řekneme – tak, a teď to bude takhle. Změna formátu víkendu znamená velké překopání sportovních pravidel a to je něco, co se bude do konce roku řešit dost obtížně. Jen namátkou: změny v oblasti pneumatik, zřejmě i parc fermé, penalizací atd. atd.

Pokud máte další argumenty pro / proti napište je do diskuse.

 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud