Anketa: Budoucnost Fernanda Alonsa je v mlze

Anketa: Budoucnost Fernanda Alonsa je v mlze

V pořádný guláš spekulací, teorií a zaručených zpráv se zvrhla diskuse okolo budoucnosti Alonsa ve formuli 1.

Kde bude jezdit Alonso příští rok? Nebo v roce 2016 či o rok později? Německá, italská a španělská média přinášejí téměř několikrát denně nejrůznější teorie o tom, kde by mohl mistr světa z let 2005 a 2006 jezdit. Kde byste ho nejraději viděli vy? Můžete hlasovat v anketě.

Fakta

  • Alonso má smlouvu s Ferrari do roku 2016.
  • McLaren potažmo Honda chce Alonsa nebo Vettela v týmu.
  • McLaren dosud neoznámil jezdecké složení, Jenson Button ale podle svých slov zůstává.
  • Alonso je ve Ferrari frustrován, už pátým rokem nemá vůz na boj o titul (můžete diskutovat, zda ho měl v letech 2010 a 2012).
  • Šéf Santanderu nedávno zemřel, je otázkou, jak se k F1 postaví jeho nástupce respektive nástupkyně.
  • Ve Ferrari došlo k mnoha změnám. Letos odešel Domenicali, Marmorini a také Montezemolo.

Spekulace

Těm nahrává i Ferrari a sám Alonso. Ten se diví, že italská média okopávají kotníky legendární stáji z Maranella, když si vymýšlí báchorky. Na straně druhé je to právě Alonso ale také Ferrari, kteří spekulacím dodávají potřebné hnojivo k růstu. Když mluví o budoucnosti, používají slova jako „momentálně“, „v tuto chvíli“ apod. Alonso navíc před delším časem na plány Ferrari reagoval dost podrážděně, když prohlásil, že v létě je každý mistrem světa (volně přeloženo: Sliby chyby).

Co vášeň spojila, ani motor nerozdělí

Alonso může dodržet svá dřívější prohlášení a zůstat u Ferrari, protože jezdit za Ferrari je více než titul mistra světa. V takovém případě bychom očekávali prodloužení smlouvy s Ferrari nad rámec současného kontraktu. Není to vyloučeno, oficiálně se o podobných debatách mluvilo.

Vášeň ano, ale jsem pragmatik

Alonso může zůstat u Ferrari pouze příští rok, počká, jak se vyvine situace. Podle některých spekulací chce záruky. Jaké, to není jasné. Může jít o více peněz, stejně tak doplnění klauzule, díky které by mohl v případě přetrvávajících problémů odejít. Některé zdroje uvádějí, že ji má už dnes, jiné to popírají s tím, že pokud by chtěl Alonso odejít dnes, musel by se buď s Ferrari domluvit, nebo být draze vykoupen.

Vše odpuštěno

Nejhlasitější je samozřejmě spekulace o odchodu Alonsa k McLarenu. Je ale ve hvězdách, zda McLaren příští rok postaví dobré auto. Odchod do Wokingu by byl velkým rizikem. Alonso neodešel v roce 2007 z McLarenu úplně po dobrém, ale časy se mění.

Staré dobré časy

Gazzetta dello Sport přinesla informaci, že Alonso už Ferrari oznámil svůj odchod. Německý Sport Bild pak přispěchal s dosti odvážnou teorií. Alonsa prý láká Flavio Briatore do Lotusu. Ten by mohl mít pod kapotou příští rok motory Mercedes a prý ani peníze nejsou problém. Dohodu chce s Briatorem upéci Lawrence Stroll. Kanadský miliardář, otec člena Jezdecké Akademie Ferrari a vlastník jednoho ze slavných okruhů v Kanadě už prý chtěl koupit Sauber a později Marussii.

Briatore mimochodem už spekulaci popřel, navíc si tato teorie sama odporuje. Do McLarenu se prý Alonsovi nechce, protože Honda je riziko, Dennis má spoustu vlastních problémů (prodej podílů) a je otázkou, zda McLaren dokáže stáhnout během zimy obři ztrátu na Mercedes. Lotus sice prohlašuje, že udělal konstrukční chybu, kterou je možné napravit, ale i tak má letos opravdu katastrofální vůz. Stroll navíc sice je miliardářem, ale jen dost těžko bude mít prostředky k financování jezdce, jakým je Alonso a špičkového týmu.

Doporučujeme

Články odjinud