Ani nová pravidla v roce 2014 malým týmům nepomůžou, říká Caterham

Ani nová pravidla v roce 2014 malým týmům nepomůžou, říká Caterham

Pro týmy z konce startovního pole se neblýská na lepší časy. Konkurenceschopnost bude i nadále diktována penězi, bez kterých nebude možné využít příležitosti nových pravidel.

Týmy Caterham, Marussia a HRT se od svého vstupu do formule 1 pohybují na konci startovního pole a nedokáží konkurovat ostatním. Navzdory veškerým snahám zůstává situace téměř neměnná a podle technického šéfa Caterhamu Marka Smithe významné změny nepřinesou ani nová pravidla za dva roky, která budou doprovázet příchod šestiválcových motorů.

"Obecně vzato si nemyslím, že by velké změny pravidel otevíraly velké příležitosti pro menší týmy," řekl pro ESPN. "Myslím, že rozložení sil zůstane víceméně stejné. Čím více zdrojů máte, tím více řešení můžete studovat ve snaze přijít s tím nejlepším."

"Vím, co se stalo v roce 2009 (poslední velká změna pravidel) s dvojitými difuzory, ale nemyslím, že se pro nás něco významného změní, a změny pravidel v roce 2014 nepovažuji za něco, co by otevřelo dveře týmům z konce roštu."

Zatímco v roce 2009 pravidla změnila především aerodynamiku vozů, za dva roky se všechno bude točit kolem nových pohonů. Caterham tak bude do velké míry závislý na tom, co vytvoří Renault a Red Bull, od nichž nakupuje motory, respektive převodovky.

"I když jsme zatím neviděli žádná řešení, víme, jakým směrem se vydali a s Renaultem jsme už měli jednání," vysvětloval Smith. "Takže máme jisté znalosti a očekávání, co se týče balíku v zadní části vozu s motorem, výfuky, turbem, převodovkou a tak dále. Ovšem za normálních okolností bychom si to vše vyvíjeli sami. Takže to bude trochu jiné, protože je to poměrně velký úkol, který v jistou chvíli převezmeme."

Doporučujeme

Články odjinud