Andy Cowell, jeden z otců úspěchu Mercedesu, u týmu končí

Andy Cowell, jeden z otců úspěchu Mercedesu, u týmu končí

Šéf motorářů Mercedesu Andy Cowell končí v týmu.

Oddělení motorů Mercedesu (Mercedes-AMG High Performance Powertrain, HPP) dnes představilo revidovanou strukturu vedení. Klíčovou změnou je konec Andyho Cowella, který stál u zrodu hybridní pohonné jednotky Mercedesu, která byla minimálně v prvních letech nejlepší na startovním roštu a i dnes je velmi dobrá z hlediska výkonu i spolehlivosti.

Zpráva sice přichází jako blesk z čistého nebe ale jen pro veřejnost. Cowell podle vyjádření Mercedesu o svém záměru informoval tým už v lednu. Struktura oddělení se změní k 1. červenci.

Cowellovy dosavadní pravomoci budou rozděleny mezi více lidí a to i z toho důvodu, že v rámci oddělení vzniká více projektů. Generálním ředitelem s přímou odpovědností za pohonnou jednotku ve F1 se stane Hywel Thomas. Další lidé budou mít na starost Project One (hypersport). 

Richard Stevens bude provozním ředitelem a Ronald Ballhaus finančním a IT ředitelem. 

Nová řídicí struktura se má věnovat třem projektům. Dva už byly zmíněny – formule 1 a Project One. Třetím je pak formule E. 

Mercedes nyní čeká přechodné období, kdy Andy Cowell bude nadále spolupracovat s Hywelem Thomasem jako poradce, aby byl zajištěn hladký přechod. Toto období má trvat nejméně do začátku příštího roku.

„Po 16 příjemných letech práce pro HPP jsem se rozhodl, že teď je ten pravý čas, abych odešel ze své role a hledal novou výzvu v oblasti inženýrství,“ uvedl Cowell. 

„Bylo pro mne nesmírnou ctí pracovat pro Mercedes a zejména být sedm let generálním ředitelem HPP. Děkuji všem, kteří mi poskytli úžasné příležitosti a radostné výzvy – zejména Olovi Kalleniusovi, který měl odvahu mne v roce 2006 podpořit.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud