Analýza: Televizní budoucnost F1 v Česku

Analýza: Televizní budoucnost F1 v Česku

Přenosy formule 1 jsou na TV NOVA od roku 2006. O tři roky později k živým přenosům na hlavní stanici Novy a kvalifikacím na NOVA Sport přibyly také živě vysílané tréninkové jízdy. Málokým doceněný příděl F1 českému fanouškovi. Tím spíš, když se k tomu před lety přidalo rozlišení High Definition.

Nyní to bohužel vypadá, že zmizení F1 z obrazovek českých televizí již příští rok může být naprosto reálným scénářem.

V zájmu korektnosti musím připomenout, že nejsem zaměstnancem TV NOVA. Na bázi externího vztahu spolupracuji s Galaxií Sport (dnes NOVA Sport) od roku 2006, a s TV NOVA od roku 2008. Jedinou činností je poskytování komentářů ke sportovním přenosům (dříve A1GP, Indy Car, Le Mans, GP2, dnes výhradně F1). V dalším textu nevyužívám žádné informace, které bych získal díky existenci mého partnerství s televizí; prostě jsem si je našel v médiích.

Uplynulý týden se nesl ve znamení dramatické turbulence vztahu mezi skupinou Nova a poskytovatelem televizního signálu společností UPC. Problémy Novy ale začaly mnohem dříve. Už v době, kdy těžce zadlužený majitel Novy, společnost Central European Media Enterprises (CME) pod vedením nekompetentního Adriana Zarbu, začala ještě před lety krásně vydělávající Novu takříkajíc ‚dojit‘. Zarbu tyto příjmy potřeboval, aby lepil díry jinde v CME, které způsobil.

Nova na pokyn vedení naordinovala fázi zaslepeného (a drastického) usekávání nákladů. Zaslepeného proto, že tato drastická omezování – jak se později ukázalo – paradoxně dala sbohem prosperujícímu období Novy. Ona typická panika v reakci na to, kdy je současný růst o něco menší, než v předchozím období, a ignorace faktu, že se stále jedná o růst. Ať tak nebo tak, za to jsou samozřejmě zodpovědní příslušní manažeři. Tedy těžko bych s tím dokázal něco svést já sám. Zvolené kroky byly výhradně v jejich kompetenci a měli na ně právo.

Ačkoli nemohu prozradit výši svého honoráře, mohu ale odhalit, že komentováním F1 se za nastavených podmínek uživit nedá. Mohu také prozradit, že omezování výdajů přišla ve stejné době, kdy jsem prosazoval názor, že něco jako přenosy F1 se nedají dělat v jednom. Umluvil jsem Marka Kindernaye a do Novy jsem si přivedl Pavla Fabryho. Jenomže zdvojnásobení honorářů nepřicházelo v úvahu. Málokdo tedy ví, že dnes v každém z přenosů F1 jeden nebo druhý komentuje zcela zadarmo…

V současné době probíhá už několikátá tsunami úsporných nařízení. Tentokrát již pod vedením zahraničního vedení v osobě Christopha Mainusche. Jeho aktivity nemají nějakou koncepční strategii. Spíše jen nasadil turbo efekt na snahy svých předchůdců. Zjevně pod hranicí únosnosti, což vedlo k masivní vlně odchodů, včetně Marka Kindernaye, se kterým jsem spolupracoval již v Hradci Králové za časů Galaxie Sport. Jenom si domýšlím, co všechno se mu musí honit v hlavě. Galaxie Sport / NOVA Sport je vlastně jeho dítě. Které teď jiní nechávají vykrvácet…

NOVA Sport se vyprofilovala jako poskytovatel exkluzivních sportů se širokým záběrem: NHL, NBA, Premier League, golf, tenis, F1, MotoGP… sporty také velmi drahé. Ale pak to přišlo: na poslední chvíli odevzdaná práva na olympijský hokej (v důsledku toho neměli fanoušci důvod se na NOVA Sport dívat, a zůstali u České televize). Ruší NBA, vysílání domácí fotbalové ligy. Ruší vlastní výrobu pořadů typu Sport Expres. Před dvěma lety Nova založila FANDU. Čísla dostupná na internetu dokazují, že přesuny některých závodů F1 na FANDU Nově nepomohly, ale stabilnímu produktu s výbornou sledovaností (a podílem trhu) výrazně ublížily. Tím spíš, když se – jako Velká cena Bahrajnu tento týden – jede mezi 17. a 19. hodinou, a nedotknutelným Televizním novinám tak nepřekážejí. V některých kruzích se takové aktivitě říká ‚sabotáž‘.

FANDA paradoxně začal ubližovat také kanálu NOVA Sport. S čím dál častějšími přesuny pořadů na volně přístupný program lidé ztráceli motivaci si programové balíčky obsahující NOVA Sport kupovat.

Omezování investic – ztráta atraktivity obsahu – pokles diváků – ztráta exkluzivity – další omezování výdajů… smrtící spirála je roztočena nepochybně do vyšších otáček, než co točí současné motory F1.

To vše v době vyjednávání o nových podmínkách vztahu s UPC. UPC se nemaže se svými zákazníky, natož se svými partnery. Vyřazením NOVA Sport z nabídky UPC přišla televize ze dne na den o stovky tisíc potenciálních diváků. To se brzy projeví v číslech. Co do sledovanosti, i co do příjmů.

V posledních letech se výrazně rozšířil počet sportovních programů. A jejich manažeři bojují o atraktivní sporty nesmyslně sebevražednými (předraženými) nabídkami. Jakoby manažeři zodpovědní za agendu jim přidělenou investorem ztráceli rozum.

Majitelem vysílacích práv pro Českou republiku je společnost Pragosport, která Nově práva pronajímá. Letos vyprší smlouva a Nova podle mých informací zatím nemá v úmyslu smlouvu prodloužit. Pragosport nesporně bude chtít vysílací práva na F1 nějak uplatnit. Česká televize ale přichází jen těžko v úvahu (i když to byl její dnešní ředitel Petr Dvořák, který v roce 2006 F1 přetáhl z Primy na Novu) – jako veřejnoprávní médium si nemůže dovolit velké výdaje na komerční sport typu F1. Návrat Martina Singera do vedení Primy naznačuje, že ani tato televize nemá na rozdávání. A kdokoli další není už tak finančně silným hráčem. Leda by se s Pragosportem některá televize dohodla na (pro televizi, pro Pragosport méně) výhodnějších licenčních podmínkách.

Nova ústy své mluvčí Anny Suché ujišťuje: „Kanál Nova Sport dlouhodobě posiluje svou výkonnost a do jeho programu bude skupina nadále investovat.“

Tak to zkusme přijmout jako plamínek naděje. Před tím Prima a dnes Nova, ve spolupráci s Pragosportem, zaslouží kredit za to, že F1 je v České republice dostupná v míře, v jaké je. Málokdo to oceňuje, protože to bere jako samozřejmost. Na F1 ale prostě není… ‚právní nárok‘.

Když jsem na prahu sezony 2008 na poslední chvíli naskakoval do pozice komentátora přenosů F1, byl to jeden z nejbláhovějších kroků, který jsem v životě udělal. Popravdě: nečekal jsem, že vydržím do konce sezony. No… a letos dokončím sedm ročníků komentování F1 na nejsledovanější televizi v zemi. A za tuhle poctu budu do smrti vděčný. Pojďme si tedy užít i tu letošní sezonu F1.

Důležité sdělení na závěr: jak jistě víte, F1sport.cz před třemi lety přešel do rodiny produktů Mladé fronty a.s. Už v té době jsem jej předával jako nejčtenější web o formuli 1 v České republice, a od té doby produkt stále posiluje. Může za to tým lidí, který zdaleka není jen redakční tým, ale tým nefalšovaných rodičů F1sport.cz. Chovám k tomuto týmu velký respekt.

Nastala ale doba, kdy F1sport.cz je plně, a to i z pohledu strategické volby obsahu, ve správě Mladé fronty a.s. Ke konci března tohoto roku tak opouštím pozici šéfredaktora F1sport.cz. a přeji jí – i vám – mnoho úspěchů.

Děkuji Vám za ta léta společně strávených chvil.

Tomáš Richtr

Doporučujeme

Články odjinud