Analýza časů: Mercedes v ulicích Baku poztrácel sekundu

Analýza časů: Mercedes v ulicích Baku poztrácel sekundu

Kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu 2018 vyhrál Sebastian Vettel. Mercedes zaznamenal v Baku velký propad.

Na kvalifikaci v Baku jsme byli velmi zvědaví. Do soboty vyhrál Vettel 2 ze 3 kvalifikací a Mercedes nevyhrál žádný závod.

V ulicích Baku se zatím jelo jen dvakrát, což není úplně reprezentativní vzorek. Oba závody byly odlišné jako den a noc. Na poměrně nudné procesí v roce 2016 navázal totální chaos o rok později. Jeden společný jmenovatel zde ale byl – kvalifikační dominance Mercedesu a to zejména v porovnáni s časy Ferrari.

V roce 2017 ztratil Räikkönen jako rychlejší z jezdců na pole position 1,1 sekundy! Baku je se svými 6 kilometry dlouhou tratí, ale i tak to byla obrovská ztráta. O rok dříve to bylo dokonce ještě více. Vettel skončil až 4. a na pole position Mercedesu ztratil 1,2 sekundy.

Mercedes se ale letos musel sklonit před Ferrari. V poslední části kvalifikace spousta jezdců nezajela dokonalé kolo. Konečný rozdíl mezi Vettelem a Hamiltonem byl 0,179 sekundy. Reálně to ale mohlo být více. Pokud si poskládáme nejrychlejší mezičasy obou týmů, dostaneme se k těmto teoretickým kolům (druhý čas je ten skutečný nejrychlejší):

  • Ferrari: 1:41.275 / 1:41.498
  • Mercedes: 1:41.542 / 1:41.677
  • Rozdíl: 0,267 s / 0,179 s 

Zajímavé je srovnání s loňským časem. Mercedes v Baku ztratil 1,084 sekundy! Není to nejvíce. Williams sice zažil relativně úspěšnou kvalifikaci, ale oproti loňsku ztratil 1,301 s. Úplně nejhůře skončilo Toro Rosso (1,569 s), ale tam došlo málem ke kolizi obou jezdců. 

Na opačném konci je Renault, který zrychlil o 0,864 s. Ferrari si polepšilo o 0,195 s.

Mohl Räikkönen získat pole position?

Kimi Räikkönen skončil po chybě až na 6. místě. V prvních dvou sektorech přitom zajel nejrychlejší časy. Kdyby neudělal chybu, mohl získat pole position? Těžko říct, ale nejspíše ano. Pokud poskládáme dohromady jeho nejrychlejší časy, dostaneme 1:01.413. 

V prvních dvou sektorech mimochodem Räikkönen zajel o 0,223 s rychleji než Vettel, ale srovnáváme nejrychlejší časy v různých pokusech třetí části kvalifikace. 

Foto: Getty Images / Dan Istitene 

Doporučujeme

Články odjinud