AlphaTauri na soupeře ze středu pole ztrácí „dva kroky“ | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

AlphaTauri na soupeře ze středu pole ztrácí „dva kroky“

AlphaTauri je podle svého šéfa Franze Tosta po obtížném vstupu do letošní sezóny formule 1 nyní „dva kroky“ za svými soupeři ze středu pole.

Po úvodních čtyřech závodech ročníku patří italské stáji sedmé místo v Poháru konstruktérů. A ačkoliv v každém závodě bodoval vždy jeden z pilotů týmu, monopost AT03 na své konkurenty po stránce rychlosti zaostává.

Při posledním podniku v Imole kvůli špatné strategii vypadli oba jezdci už v první části kvalifikace. Júki Cunoda se v závodě dokázal posunout na sedmou pozici, což představuje zatím nejlepší výsledek týmu v letošní sezóně.

Autosport se Tosta zeptal, zda podle něj v tuto chvíli je AlphaTauri krok za svými soupeři. „řekl bych, že nyní jsme za nimi o dva kroky, nejen o jeden,“ poznamenal.

„To znamená, že musíme dohánět a měli bychom zabránit takovým chybám (jako v kvalifikaci), protože střed pole je tak vyrovnaný, že jste okamžitě mimo.“

Tostova slova dokládá také pohled na tabulku. Mezi pátou Alfou Romeo a osmým Haasem je rozdíl jen 10 bodů.

Pohár konstruktérů po čtyřech závodech

5. Alfa Romeo - 25 bodů
6. Alpine - 22 bodů
7. AlphaTauri - 16 bodů
8. Haas - 15 bodů

V rozhovoru pro Formel1.de Tost připustil, že mu vrásky na čele dělá výkonnost i spolehlivost letošního monopostu. AlphaTauri si dala letos za cíl páté místo v šampionátu, pokud ale nedojde brzy ke zlepšení, podle Tosta se týmu nepodaří plán naplnit.

„Pokud se nezlepšíme, je to nereálné. Musíme zlepšit výkon i spolehlivost, jinak to není možné.“

Už ve druhém podniku sezóny v Saúdské Arábii přišel Cunoda o dva motory, musel tak nasadit už třetí. Při nasazení dalších motorů by následovala penalizace odsunu na roštu.

„Stále nás, nebo spíše Júkiho, čekají velké problémy. Párkrát bude muset startovat docela zezadu, a to mě už znepokojuje, protože to rozhodně nebylo v plánu.“

Doporučujeme

Články odjinud