Alonsovi hrálo do karet počasí, říká Fry

Alonsovi hrálo do karet počasí, říká Fry

Fernando Alonso vyhrál letos už tři závody a šampionát vede s náskokem čtyřiceti bodů. Technický šéf týmu však přiznává, že Španěl hodně těžil z počasí. Na suchu prý tým stále ztrácí.

Po jedenácti odjetých závodech se v čele šampionátu stále drží španělský pilot Ferrari Fernando Alonso, momentálně jeho náskok na druhého Marka Webbera činí čtyřicet bodů. Na třetím místě je s odstupem dalších dvou bodů Webberův týmový kolega, dvojnásobný mistr světa Sebastian Vettel, na čtvrtém pak se ztrátou dalších pěti bodů Lewis Hamilton, mistr světa z roku 2008.

Technický šéf Ferrari Pat Fry však přiznává, že Alonsovi k jeho velkému náskoku hodně dopomohlo počasí. Letos vyhrál Španěl tři závody, přičemž v GP Malajsie a v GP Německa pilotovi pomáhal déšť, jedinou GP Evropy odjel ve zcela suchých podmínkách, v nichž se prý jeho tým necítí úplně nejlépe.

"Kdyby Malajsie byla úplně suchým závodem, byl by to rozhodně jiný scénář," uvedl Pat Fry v rozhovoru pro Autosport. "Myslím, že se nemůžeme schovat před faktem, že nám počasí pomáhalo. Domnívám se snad, že jsme nejrychlejší v suchých kvalifikacích? Teď určitě ne, ale v posledních dvou mokrých kvalifikacích (Silverstone a Hockenheim, kde Alonso vyhrál pole position) to bylo působivé."

Od začátku sezony se tým rychlostně zlepšil asi o 1,5 sekundy, to technickému šéfovi Ferrari ale rozhodně nestačí. "Musíme na tom ještě dál pracovat. Máme štěstí, že jsme tam, kde jsme. Z části to bylo štěstím díky počasí, ale tyhle podmínky měli všichni. Ano, pomohlo nám počasí, ale proč toho nevyužili i ostatní? "

Doporučujeme

Články odjinud