Alonso vysvětlil, proč se v závěru korejského závodu vzdal

Alonso vysvětlil, proč se v závěru korejského závodu vzdal

Fernando Alonso se na konci korejské Grand Prix dotahoval na skupinu jezdců bojující o pódium, ale poté týmu oznámil, že svoji snahu vzdává. Po závodě vysvětlil, proč to udělal.

Sebastian Vettel zvítězil na Jeongamu s velkým náskokem, ale o zbývající stupně vítězů sváděli těsný souboj Lewis Hamilton, Mark Webber a Jenson Button. Ke konci závodu se jim rychle blížil Fernando Alonso, ale do vysílačky nakonec řekl: "Vzdávám to."

Takovou zprávu není možné ve formuli 1 slyšet často, a u jezdců, jako je Alonso, téměř vůbec. "Zažil jsem horkou chvilku a málem narazil do zdi," vysvětloval Španěl po závodě. "Pak jsem se zeptal týmu, kolik zbývá kol, a řekli mi, že dvě. A já jsem odpověděl, že za dvě kola to nemůžu dokázat."

Alonso strávil velkou část závodu za týmovým kolegou Felipem Massou a dostal se před něj až po druhé zastávce v boxech. Mohlo se tedy zdát, že nebýt zdržení za Brazilcem, bylo by pódium na dosah.

Španěl ale přiznal, že se za týmovým kolegou moc nezdržel. "V tu dobu jsem nebyl o moc rychlejší než on. V úvodní části závodu jsem se hodně trápil se super měkkými pneumatikami, takže jsem se snažil zvládnout jejich opotřebení."

"Po zastávkách jsem se ocitl mezi Petrovem a Michaelem (Schumacherem), nehodě ve třetí zatáčce jsem byl opravdu blízko. Pak jsme trochu času ztratili také za Nicem (Rosbergem), ale v té fázi závodu jsem nebyl o moc rychlejší. Když jsme přezuli na měkké, opotřebení bylo mnohem lepší a na volné trati jsem na to mohl hodně tlačit."

"Odjel jsem 20 kvalifikačních kol, abych dohnal tu skupinu vpředu, ale přijeli jsme pozdě na to, abychom bojovali. Byl jsem rychlý jen v posledním stintu, takže se pokusíme zjistit, proč to tak bylo."

Ferrari stále touží vyhrát do konce sezóny alespoň jeden další závod, ale podle Alonsa by to bylo spíše překvapení. Letošní vůz se už měnit nebude a Maranellští mají stále stejný problém. V sobotu se nedokáží kvalifikovat do první řady, takže v závodě, i když jsou rychlejší než v kvalifikaci, svoji rychlost často nevyužijí stoprocentně.

Doporučujeme

Články odjinud