Alonso: Vítězství je skvělé, i tak je před námi spousta práce

Alonso: Vítězství je skvělé, i tak je před námi spousta práce

Navzdory všem papírovým předpokladům a původním prognózám si v Malajsii pro vítězství dojel Fernando Alonso. Španěl nicméně podotýká, že to na aktuální formě Ferrari nic nemění. AKTUALIZOVÁNO

Alonso skvěle odstartoval a polepšil si o několik pozic. Před opětovným restartem mu patřila pátá příčka a poté, co celé startovní pole začalo přezouvat na pneumatiky do přechodných podmínek, posunul se díky povedené zastávce v boxech na první pozici. Z té ho po zbytek závodu již nikdo nesesadil a pilot Ferrari si tak dojel pro svůj letošní první triumf.

"Dnes to bylo velké překvapení. Myslím si, že jsme nebyli konkurenceschopní v Austrálii a nebyli jsme konkurenceschopní ani tady. Cílem bylo získat tolik bodů, kolik jen půjde, a dnes to bylo pětadvacet - takže neuvěřitelný výsledek," popisuje Alonso své pocity bezprostředně po závodě.

"Je to skvělý výsledek pro tým. Dnes jsme v (těchto) extrémních podmínkách udrželi chladnou hlavu. Gratuluji týmu, který si toto vítězství zasloužil. Jsou to teď těžké časy, ale tuto neděli si určitě budeme pamatovat."

V polovině závodu Alonso zajížděl velmi rychlé časy. Rychlejší než on byl ale Sergio Pérez ze Sauberu, který představoval pro jezdce Ferrari reálnou hrozbu. Mexičan však ke konci udělal chybu, což Alonsovi značně ulehčilo práci.  

"Co se týče konzistentnosti, tak ta byla uspokojivá, ale nebyli jsme dostatečně rychlí. Měli štěstí, že se nám podařilo tu pozici udržet," dobře ví.  

Španělský jezdec se svým dnešním vítězstvím vyhoupl do čela průběžného pořadí a stáj z Maranella si polepšila na prozatímní třetí místo. Italové však vědí, že vůz F2012 potřebuje další nezbytná vylepšení, aby se Ferrari dotáhlo na ostatní týmy.

"Po prvních dvou závodech je to pozitivní zpráva, ale je před námi Čína, Bahrajn a Barcelona. Stále je před námi spousta věcí, do kterých tým vkládá mnoho úsilí," ujišťuje dvojnásobný mistr světa.

Felipe Massa dovezl své ferrari do cíle Velké ceny Malajsie na nelichotivém patnáctém místě, z čehož pochopitelně žádnou radost neměl. Těšit jej tak alespoň mohl úspěch týmového kolegy Alonsa, který znamená pro italskou stáj velkou vzpruhu.  

"Na prvním místě bych chtěl pogratulovat Fernandovi k tomuto skvělému vítězství. Je to velmi důležité vítězství, ačkoliv nesmíme kvůli němu zapomínat na to, že naše auto stále není na nejlepší úrovni," připomíná.

Během závodu jej podobně jako řadu dalších jezdců trápilo vysoké opotřebení pneumatik Pirelli a ani zvolená strategie se neukázala být jako nejvhodnější.

"Samozřejmě, svým výsledkem jsem znepokojený. Na startu to šlo dobře a já jsem byl schopný bojovat s jezdci přede mnou. Když začala trať osychat, měl jsem víc a víc problémů s degradací (pneumatik) a nemohl jsem udržovat dobré tempo. Tou extra zastávkou jsme ztratili hodně času. Ostatní jezdci zůstali na trati přibližně o tucet kol déle, než přezuli na suché pneumatiky," vidí jednu z příčin svého nezdaru Felipe Massa.

Doporučujeme

Články odjinud