Alonso věří v body, Vandoorne prožívá obtížný víkend

Alonso věří v body, Vandoorne prožívá obtížný víkend

Fernando Alonso odstartuje do Velké ceny Ázerbájdžánu vozů formule 1 z 12. pozice, jeho týmový kolega z McLarenu Stoffel Vandoorne skončil v kvalifikaci na městské trati v Baku šestnáctý.

Španěl vydělal jednu pozici na startu díky penalizaci Nika Hülkenberga z Renaultu za výměnu převodovky.

„Kvalifikace stále není naší nejsilnější části víkendu, během městského závodu se toho ale obvykle hodně stane, a na této trati obzvlášť,“ řekl Alonso.

„Na tomto okruhu není prostor pro chybu. Navíc fouká vítr, je tu prach, zdi jsou velmi blízko a nemůžete to s vozem přehnat. Je to náročný závod také po mentální stránce, takže myslím, že zítra to bude šílené, ale zároveň zábavné.

Zdá se, že jsme o tomto víkendu oproti předchozím závodům zlepšili naši maximální rychlost, zároveň jsme ale přišli o přilnavost v zatáčkách. Během Q2 vítr trochu zesílil a my vinou protivětru na rovinkách ztráceli.

Zítra by měl být vítr ještě silnější, takže bude důležité závodit ve skupině vozů, abychom zůstali v boji. Toto je potřetí v řadě, co jsem se kvalifikoval na 13. místo a zdá se, že z této pozice bodujeme. Snad zítra bude další z těch dobrých dnů.“

Vandoorne skončil už v první části

Jedním z pěti nepostupujících z první části kvalifikace byl Vandoorne, který obsadil šestnácté místo.

„Je to pro mě docela náročný víkend,“ řekl Vandoorne. „Během tréninků to vypadalo, že kdykoliv jsem byl na trati, byl jsem na špatném místě nebo ve špatnou chvíli narazil na žlutou vlajku. Q1 byla zřejmě první částí víkendu, kde jsem konečně zvládl zajet rychlé kolo.

Nakonec jsem byl s vozem mnohem spokojenější. Stále trochu ztrácíme na maximální rychlosti, takže opravdu musíme jet za jiným vozem, abychom vytěžili z jejich rychlosti, a to se mi v posledním kole nepovedlo.

Naše závodní rychlost ale vypadá lépe než kvalifikační. Tento víkend jsme viděli už mnoho incidentů při brzdění, a to je silná stránka našeho vozu. Při brzdění je velmi dobré, a to je pro závod klíčové. Myslím, že zítra můžeme v závodě předvést dobrý výkon.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud