Alonso: Úspěšný návrat do F1 nelze podceňovat | Foto: Getty Images / Chris Graythen

Foto: Getty Images / Chris Graythen

Alonso: Úspěšný návrat do F1 nelze podceňovat

Lidé podle Fernanda Alonsa podceňují skutečnost, jak náročné je vrátit se do formule 1 a uspět.

Dvojnásobný mistr světa se do F1 vrátil před sezónou 2021 po dvouleté pauze, kterou strávil závoděním v jiných odvětvích motorsportu po svém odchodu z McLarenu v roce 2018.

Alonso přiznal, že si musel v prvních závodech po návratu zvykat na formuli 1 a pneumatiky, ve druhé polovině sezóny jeho výkonnost ale stoupala a vygradovala v Kataru, kde Alonso s alpinem dojel na třetím místě.

Španěl přitom ani v 41 letech nemyslí na konec, když podepsal víceletou smlouvu s Astonem Martin, kam pro příští sezónu přechází z Alpinu.

A ačkoliv v posledních dvou letech nakonec vždy skončil v nejlepší desítce konečného hodnocení, přiznal, že během prvních testovacích kol v roce 2020 před svým návratem pochyboval, jestli se mu podaří uspět.

„Vrátit se do sportu nikdy není zárukou, že na tom budete dobře, budete konkurenceschopní a všechno si ve formuli 1 užijete. Když jsem před dvěma lety před testem nováčků v roce 2020 absolvoval demo jízdu (v Abú Dhabí), měl jsem pochopitelně obavy,“ přiznal Alonso.

„A myslím, že vloni jsem nebyl na 100 procent spokojen se svou výkonností a s tím, jak sezóna probíhala. Letos jsem mnohem spokojenější s vozem a se samotnou výkonností. A myslím, že jsem mnohem více připraven na další výzvu.

„Návrat do sportu proto nikdy nemůžete podcenit. Potřebujete pár závodů nebo celou sezónu, abyste se znovu cítili na 100 procent, a to se mi stalo. Teď jsem rád, že se cítím dobře.“

Ačkoliv si Alonso působení v jiných závodech užíval, do F1, kde získal v letech 2005 a 2006 tituly mistra světa, se chtěl vrátit, když byly odhaleny plány na nová pravidla.

„Nevím, jestli jste si toho všimli, ale už v roce 2018 jsem měl na předním křídle vzkaz 'uvidíme se později'. Nebylo to rozloučení. Svým způsobem byla pravidla pro rok 2021 pro mě příležitostí se vrátit,“ řekl Alonso.

„V té chvíli jsem měl v hlavě jiné výzvy. Chtěl jsem závodit v Daytoně, na Dakaru, v Le Mans, chtěl jsem bojovat o titul v Mistrovství světa vytrvalostních závodů. Nevím, měl jsem různé věci a formule 1 nebyla prioritou, už jsem neměl formuli 1 v hlavě.

„Ale formuli 1 miluji. A cítil jsem, že v roce 2021 by s novými pravidly mohla být příležitost, kdy se všechno promíchá a změní se konkurenceschopnost týmů.

„V těch letech mimo formule 1 jsem si tedy splnil všechny ty položky a doma stále sleduji závody. A ano, pravidla. O rok posunuli pravidla na rok 2022, ale já i tak přišel v roce 2021.“

Doporučujeme

Články odjinud